shutterstock 2102312143

Grieks Orthodoxe kerk in Gaza 'opgeblazen': meerdere mensen dood (UPDATE: Israël bekent)

Midden-Oostenokt 20 2023, 12:00
De bombardementen van Israël op Gaza, en het afvuren van raketten vanuit Gaza, gaan hard door. Steeds meer woningen en andere gebouwen worden weggevaagd. Gisteravond werd bekend dat een Grieks Orthodoxe kerk uit de 12e eeuw niet meer is. Meerdere mensen zouden op het moment van het bombardement binnen zijn geweest. Zij zouden zijn overleden.
Hamas stelt dat de aanval vanuit Israël kwam. De kerk is de Sint-Porphyriuskerk. Twee vrouwen zijn volgens berichten uit Gaza omgekomen bij het bombardement, meerdere andere mensen zouden gezond zijn geraakt. De beschuldiging dat Israël verantwoordelijk is voor de destructie van de kerk kan nog niet onafhankelijk bevestigd worden, aldus de Britse krant The Daily Mail.
Eerder werd natuurlijk gemeld dat Israël een ziekenhuis had gebombardeerd. Later bleek dat het toch niet helder was wie daar achter zat. Israël zei bewijs te hebben - en presenteerde dat bewijs ook- dat het een raket van Hamas zelf was; een raket die op Israël was afgeschoten maar die voortijdig neerknalde. Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat Israël Gaza voortdurend bombardeert. Dat daar onschuldigen bij omkomen staat buiten kijf.
Het eindresultaat van dat debat is dat beide kampen zeggen dat de ander verantwoordelijk is... dat het Westen het verhaal van Israël accepteert, maar dat de islamitische wereld dat totaal niet doet en een onafhankelijk onderzoek eist van experts. Dat wordt overigens afgewezen door ... Amerika.
Wat betreft de Grieks Orthodoxe kerk die kapot gebombardeerd is: het Grieks Orthodoxe patriarchaat van Jeruzalem heeft zich al uitgesproken. Het patriarchaat noemt het opblazen van de kerk "een oorlogsmisdaad." Impliciet wordt daarmee natuurlijk gewezen naar Israël.

UPDATE

Israël heeft toegegeven dat het achter het bombardement op de kerk zit. De IDF zegt dat er momenteel onderzoek wordt gedaan naar mogelijke slachtoffers die gevallen zijn bij de aanval, maar stelt ook dat het om "een muur van een kerk in de omgeving" gaat die "beschadigd" zou zijn.
De Sint-Porphyriuskerk is de oudste kerk in Gaza en wordt door veel Palestijnen gebruikt om te schuilen voor Israëlische bombardementen.
Overigens zegt Israël ook dat de IDF vannacht een moskee in Jabalia kapot geschoten heeft. Dat zou niet per ongeluk zijn gebeurd. Volgens de IDF zou de moskee namelijk dienst doen "als observatiepost" van Hamas. Daarom vond Israël het prima om die moskee te bombarderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten