shutterstock 681421708

Iraanse elite eenheid: 'geheime Israëlische basis' bij Amerikaans consulaat in Erbil, Irak was doelwit raketaanval

Midden-Oostenmrt 13 2022, 15:45
Afgelopen nacht landen er opeens een paar raketten nabij het Amerikaanse consulaat in de Iraakse stad Erbil. Een Iraanse elite-eenheid zegt nu dat zij verantwoordelijk zijn voor de actie en dat die gericht was "op een geheime Israëlische basis." Volgens geruchten op het Internet die uit Iran komen ging het om "Mossad-agenten." Daartegen over stellen de Amerikanen dat het een lafhartige terroristische aanval was op burgerdoelen, bewust uitgevoerd nabij het consulaat waar veel Amerikanen wonen en werken.
De Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) heeft laten weten in een officieel statement dat de aanval is uitgevoerd "op Israëlische faciliteiten." Zij deden dit om "wraak" te nemen voor een Israëlische aanval op Iraanse doelwitten in Syrië afgelopen week. Daarbij kwamen minimaal twee Iraniërs om.Vanochtend werd al bericht door diverse media dat er een aanval had plaatsgevonden. Daarbij werd gedacht dat het een aanval op het Amerikaanse consulaat was:
https://twitter.com/disclosetv/status/1502777224965013513
Dat laatste werd al redelijk snel tegengesproken door experts omdat het consulaat schijnbaar totaal niet beschadigd is. Het ging dus om een doelwit in de buurt van het consulaat. Niet om het consulaat zelf. Hoewel er natuurlijk negatief gereageerd is op de Iraanse actie heeft het er alle schijn van dat niemand dit wil escaleren.

Amerika: een terroristische aanval

Ondertussen zeggen de Amerikanen dat het helemaal geen aanval op welke geheime basis dan ook was. Het zou een "terroristische aanval" zijn bewust gericht op een lokatie waar veel Amerikanen wonen en werken.
"De VS veroordelen de criminele aanval op burgerdoelen in Erbil," aldus Amerika. "Elementen van het Iraanse regime hebben verantwoordelijkheid geclaimd voor deze aanval en moeten verantwoordelijk worden gehouden voor deze flagrante schending van Iraks soevereiniteit en voor terroristische aanvallen op bezittingen van onschuldige burgers."
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten