Israëlische media citeren Netanyahu in 2019: 'Als we Palestina willen voorkomen moeten we Hamas versterken'

Midden-Oostenokt 10 2023, 9:00
Israëlische media beginnen premier Benjamin Netanyahu steeds feller te bekritiseren. Ze doen dit omdat ze het verbazingwekkend vinden dat Israël de aanvallen van Hamas blijkbaar niet zag aankomen, wat vreemd gevonden wordt aangezien Israël het best en meest beveiligde land ter wereld is.
Maar daar eindigt de kritiek niet. De krant Haaretz - één van de grootste Israëlische kranten - heeft namelijk ook even een duik genomen in de archieven en vond daar een video van Netanyahu uit 2019. In de video vertelt hij parlementsleden van zijn nationalistisch-zionistische Likud-partij: "Iedereen die de oprichting van een Palestijnse staat wil dwarsbomen, moet de versterking van Hamas steunen en geld overmaken naar Hamas."
Daar voegde hij toen aan toe: "Dit is deel van onze strategie."
Volgens Haaretz heeft Netanyahu - en met hem het establishment in Israël - de afgelopen jaren (decennia zelfs) bewust een beleid gevoerd dat gericht was op het versterken van Hamas. De gedachte hierachter is dat Hamas een terroristische organisatie en knettergek is. Als Hamas 'het beeld van de Palestijnen' is dat de rest van de wereld heeft, tja, dan vindt iedereen het helemaal prima dat Israël niet akkoord gaat met een tweestatenoplossing.
Voor iemand roept dat Israël zo'n oplossing wel wil, maar de Palestijnen niet: er zijn inderdaad Israëlische leiders geweest die dat wilden. Rabin is daarvoor vermoord, door een radicale Israëlische nationalist. Maar Likud heeft heel weinig behoefte aan zo'n oplossing; Likud wil een eenstaatoplossing, namelijk alleen Israël. De strategie van de partij is daar nadrukkelijk op gericht, aldus Netanyahu zelf in het verleden een Haaretz nu.
Dit is geen "complotgezeur." Je hebt dus de beelden van Netanyahu van Haaretz. En jaren geleden werd er al over geschreven. Zo berichtte de Wall Street Journal in 2009 dat Israëlische inlichtingenofficieren en andersoortige veteranen toen al verzuchtten dat ze zich "30 jaar geleden enorm vergist hebben." Zoals Avner Cohen toen zei: "Tot mijn grote spijt moet ik toegeven dat Hamas met hulp van Israël gecreëerd is."
De strategie hierachter was dat Israël hoopte dat door de creatie van Hamas, Fatah verzwakt kon worden. Fatah werd toentertijd gezien als het grote gevaar. Daar moest een oppositiekracht tegen komen, en dat kon het beste vorm gegeven worden vanuit een radicaal-islamistische ideologie.
Vanwege dit soort informatie zijn er nu dus kranten als Haaretz die de aanval inzetten op Netanyahu en andere Israëlische leiders die in hun ogen deze situatie mede-gecreëerd hebben. Sterker, Haaretz impliceert natuurlijk dat men in 2019 echt wel wist wie en wat Hamas was, maar dat Netanyahu dus tegen zijn partijgenoten zei dat de strategie van het versterken van Hamas onverminderd door moest gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten