11 extremisten gearresteerd in Londen gisteren: waaronder 4 boerka-vrouwen

Geen categoriejun 05 2017, 11:00
Nog twee woningen zijn binnengevallen door antiterreureenheden.
Britse antiterreureenheden zijn vanochtend twee woningen binnen gevallen. De acties vormen deel van een offensief om het hele netwerk op te rollen van de drie jihadisten die een bloedbad aanrichtten op London Bridge afgelopen zaterdagnacht. Verschillende mensen werden opgepakt bij de acties in Barking en Newham, wijken in het oosten van Londen. Buren van de verdachten in kwestie zeggen dat ze luide explosies én geweerschoten hoorden.
Gisteren werden er in totaal elf mensen opgepakt in oost Londen. Onder hen: vier vrouwen in een boerka én een blanke Britse vrouw die zich eerder tot de islam bekeerde. Of beter gezegd: tot de radicale islam. Twee van de mannen die gearresteerd zijn hebben een kaal hoofd maar een grote, lange baard. Eén van de mannen droeg op het moment van zijn arrestatie een traditioneel Arabisch gewaad.
In de tussenliggende uren zijn er beelden vrijgekomen van zwaarbewapende agenten die meerdere mannen vastzetten op de grond alvorens ze te arresteren.
handcuffed
Opvallend genoeg geloven de autoriteiten dat de drie jihadisten "alleen handelden." Desalniettemin worden er nu dus veel andere extremisten opgepakt omdat bekend is dat ze contact hadden met de jihadisten en hun denkbeelden delen. De politie wil nu uitzoeken of deze 'collega-extremisten' de jihadisten op enige wijze geholpen of geïnspireerd hebben.
Eén van de daders, een 27-jarige man die als kind naar Engeland kwam als "vluchteling" uit Pakistan, organiseerde regelmatig 'bijeenkomsten' met groepen mannen die allemaal traditioneel islamitische (of Arabische) kledij droegen. Ook werkte hij een paar uur per week in een islamitische sportschool (wat eerst en vooral betekent dat mannen en vrouwen gescheiden van elkaar sporten). Een familielid van de terrorist verdedigt hem tegenover journalisten door hem "een goede man" te noemen, wat toch wel ongelooflijk is aangezien hij twee dagen geleden 7 mensen naar het hiernamaals heeft gejaagd:

"Hij was een goede man, een heel religieus persoon, een fundamentalist zou je kunnen zeggen. Ik heb hem nooit iets slechts over een ander horen zeggen, ook niet over niet-moslims. Ik zag hem afgelopen vrijdag nog [de dag voor de aanslag]. Hij was aan het bidden in de sportschool. We hebben elkaars hand geschud."

Kijk, daar gelooft een weldenkend mens dus helemaal niets van: dat het familielid aan de ene kant toegeeft dat de dader een fundamentalist was maar dat hij aan de andere kant nooit iets "negatiefs" over anderen -- waaronder niet-gelovigen -- gezegd zou hebben. Ik zou zeggen: onderzoek deze man ook maar even. Het zou mijn niet verbazen als 'fundamentalisme' een familiehobby blijft te zijn.
Zo zegt de 13-jarige Abdul Latif bijvoorbeeld dat de terrorist vorig jaar uit zijn moskee geschopt werd omdat hij mensen probeerde te rekruteren voor ISIS. Blijkbaar vindt het familielid van de jihadist in kwestie dat heel normaal, maar goddank zijn er ook nog geloofsgenoten in zijn wijk die daar heel anders over denken. Abdul, die de terrorist ook van de sportschool kende, zegt:

"Hij kwam naar de moskee en vroeg ons 'wil je lid worden van ISIS?' Mijn broer en andere mensen vertelden hem dat hij weg moest gaan. Later kwam hij terug en werd hem hetzelfde verteld."

Een andere man die de moordenaar kende zei dat die de afgelopen twee jaar steeds radicaler werd. "We spraken over een bepaalde aanslag en net als andere extremisten had hij er altijd een excuus voor. Die dag realiseerde ik me dat ik de autoriteiten over hem moest vertellen."
Maar meneer het familielid maar roepen dat het zo'n geweldige vent was die nog geen vlieg kwaad zou doen! Ja, ja. MI5, identificeer die man en arresteer hem ook maar even!
Hoe dan ook, het is natuurlijk zorgwekkend dat die extremist gewoon kon rondwandelen en uiteindelijk een aanslag kon plegen, maar het is zo mogelijk nog erger dat hij duidelijk een hele groep gelijkgestemden om zich heen verzameld had. 11 mensen zijn gisteren opgepakt. Heel mooi, maar het is niet meer dan een begin. Als je naar deze getuigen luistert had hij een netwerk van tientallen andere extremisten -- en misschien zelfs wel meer dan dat. Al die figuren vormen in potentie net zo'n groot gevaar voor de veiligheid als hij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten