17-jarige Palestijnse heldin, Ahed Tamimi, vrijgelaten door Israël: komt er positieve erkenning?

Geen categoriejul 29 2018, 8:00
In Israël is er iets wonderbaarlijks gebeurd. De 17-jarige Ahed Tanimi is vrijgelaten door de autoriteiten van Israël. Dat is bijzonder, want deze jongedame is verworden tot een groot politiek icoon bij de Palestijnen. Ze heeft een heldenstatus gekregen en is wereldwijd bekend geworden om haar 'strijd' tegen Israël. Dat ze dus wordt vrijgelaten is meer dan ongewoon.

Israël heeft de 17-jarige Palestijnse activiste Ahed Tamimi vrijgelaten. Ze werd in maart veroordeeld tot acht maanden cel vanwege het mishandelen van een Israëlische militair en komt nu vervroegd vrij. Dat geldt ook voor haar moeder, die dezelfde straf had gekregen.

Tamimi was 16 toen ze in december werd opgepakt. Ze had samen met haar moeder op het erf van hun huis op de Westelijke Jordaanover twee Israëlische militairen belaagd. De tiener sloeg en schopte een van hen.

Voor mij is er één regel als het gaat om het conflict tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit: kies zo min mogelijk een kant. Waarom? Omdat het zo een complex probleem is geworden met zo veel verschillende problemen en concepten die door elkaar heen gaan, dat het moeilijk wordt een kant te kiezen. De meeste mensen maken het dan simplistisch en kiezen de kant van de 'Joden', of de 'moslims', of kiezen de 'onderdrukten', of de 'enige democratie in het Midden-Oosten'.
Dat kan natuurlijk allemaal, geen probleem, maar het maakt het er niet makkelijker op. De media kunnen er ook wel wat van, want in het Westen worden de Palestijnen steevast neergezet als de onderdrukten en de slachtoffers en Israël als een kolonialist en discriminatoire onderdrukker. De kant van Israël wordt te weinig belicht naar mijn mening en daardoor worden sommige keuzes en acties van de Israëliërs te snel gesimplificeerd tot negatieve motivaties. Dat is de enige zekerheid voor mij in dit conflict.
Daarom is de vraag vooral met deze vrijlating: wat wil Israël? Voorlopig is er nog geen officiële statement naar buiten gebracht, maar de kans is groot dat dit mede een actie is vanuit goede wil. Of de wereld dat ook zo gaat zien, dat is nog maar de vraag. Misschien dat het weer zo gedraaid wordt, dat het weer negatief uitpakt voor de Israëliërs.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten