22 bewoners besmet met corona: grootste aantal besmettingen in azc tot nu toe

22 bewoners besmet met corona: grootste aantal besmettingen in azc tot nu toe

Coronatest in Nederland. Bron: Shutterstock.

Daar begint het gedonder weer! Zeker 22 bewoners van het asielzoekerscentrum in Sneek zijn besmet met het coronavirus. De boel ging per direct op slot, want mogelijk is het virus ook al onder de overige 580 bewoners verspreid.

Dit zal nog wel een paar keer vaker gaan gebeuren. Gelukkig valt het voor de huidige besmette personen tot dusver nog mee. Maar we zien tegelijkertijd ook weer hoe snel het virus om zich heen kan grijpen. En al helemaal in een azc.

Het hangt een beetje af van welke categorieën mensen er in zo'n azc zitten. Ouderen en (échte) oorlogsvluchtelingen lopen een extra risico vanwege een verminderde gezondheid. Als dit azc in Sneek veel oudere of zwakkere mensen heeft, dan kon het in een mum van tijd weleens vrij ernstig worden. Ook omdat dit niet het eerste azc is waar een uitbraak is geconstateerd.

Het kon ook nog weleens knap lastig worden om een quarantaine voor een azc te moeten gaan handhaven. Taalbarrières, culturele verschillen en de algehele frustratie van het 'wegrotten' in zo'n azc, maken het er écht niet makkelijker op.

En nu valt het in Nederland qua aantal asielzoekers per azc nog wel mee. Maar men is er in Europa als de dood voor dat er een enorme uitbraak komt in een opvangcentrum, van een formaat als op het Griekse eiland Lesbos. Want dan gaat het héél snel echt héél hard.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties