3 eenvoudige tips voor je zoektocht naar het scherpste energiecontract

3 eenvoudige tips voor je zoektocht naar het scherpste energiecontract

Inmiddels is het al vrij bekend dat je veel geld laat liggen door jarenlang bij dezelfde energieleverancier klant te blijven. Niet voor niks stapten vorig jaar maar liefst 1,25 miljoen huishoudens over naar een andere energieleverancier. Het levert je simpelweg geld op, alleen al vanwege de welkomstkorting die je vaak als nieuwe klant krijgt. En niet te vergeten de voordelige actietarieven die je iedere keer weer opnieuw kunt afsluiten. Alleen is het wel handig als je weet waar je de scherpste prijs vindt. Geen nood, we geven je een aantal tips!

De goedkoopste energieprijzen vind je op een online energievergelijker

In eerste instantie zou je zeggen: rechtstreeks bij de energieleverancier het energiecontract afsluiten is de goedkoopste optie. Niets is minder minder waar. De goedkoopste energietarieven van een energieleverancier vind je juist via een online energievergelijker. Hier zijn een aantal redenen voor:

  • Veel concurrentie

Zie het als een markt waarbij vijf kraampjes dezelfde producten aanbieden. Als jij dit product nodig hebt, koop je die waarschijnlijk bij de goedkoopste aanbieder. Dus als marktkoopman heeft het geen zin om een hoge prijs te vragen. Zo werkt het ook met energiecontracten op een online energievergelijker. Als klant zie jij direct het aanbod van diverse energieleverancier, dus om zoveel mogelijk nieuwe klanten aan te trekken, is een scherp aanbod nodig.

  • Besparing van de kosten op sales en marketing

Voor de energieleverancier is een online energievergelijker een snelle en makkelijke manier om aan nieuwe klanten te komen. De leverancier hoeft voor deze klanten geen kosten te besteden aan advertenties en dit zie je weer terug in de scherpte van het aanbod.

  • Vergelijken is lastig als je met de energieleverancier belt

Bel je rechtstreeks met de energieleverancier om een energiecontract af te sluiten, dan ben je op dat moment niet goed in de mogelijkheid om te vergelijken met diverse andere aanbiedingen. Het is voor de leverancier op deze manier eenvoudig om je te overtuigen van het voordelig aanbod. Maar is dit echt zo? Geef aan dat je er nog even over na wilt denken en begin daarna met energie vergelijken op een online vergelijker. Dan weet je zeker wat voor jou het beste aanbod is.

Krachten bundelen in een energiecollectief?

Door de krachten te bundelen sta je sterker toch? Dit is geen gegeven. Hoe mooi het ook klinkt om met duizenden anderen tegelijk bij een energieleverancier klant te worden en daarmee een scherpe prijs te bedwingen, het wil niet zeggen dat dit ook werkelijk het scherpste aanbod is. Opgeven voor een energiecollectief kan uiteraard geen kwaad, want soms zijn het wel scherpe aanbiedingen. Maar kijk tegelijkertijd toch nog eens op een online energievergelijker. Want met online energieprijzen vergelijken zie je of er niet alsnog een beter aanbod voor jouw energieverbruik te vinden is. Let op dat je in de vergelijker hetzelfde energieverbruik invult als je hebt doorgegeven aan het energiecollectief. Alleen dan kun je het diverse aanbod goed vergelijken.

Ik hoef niet over te stappen; mijn energieleverancier staat op nummer 1

Ook als je huidige energieleverancier op nummer 1 in de online energievergelijker staat, moet je dit contract opnieuw afsluiten. Stel dat je een eenjarig energiecontract hebt en die loopt over twee maanden af, dan veranderen de actietarieven automatisch in hogere variabele tarieven. Dus om scherpe tarieven te behouden voor het komende jaar, moet je alsnog het andere aanbod van je huidige energieleverancier afsluiten. Alleen krijg je dan vaak geen welkomstkorting, omdat je al klant bent. Daarom levert het juist veel geld op door iedere keer naar een andere energieleverancier over te stappen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties