5 agenten vermoord bij moordaanslag Dallas, vermoedelijk door anti-politiedemonstranten

5 agenten vermoord bij moordaanslag Dallas, vermoedelijk door anti-politiedemonstranten

Bij een doelgerichte aanslag op agenten in de Texaanse stad Dallas zijn meerdere agenten gedood.

Vreselijk nieuws uit Amerika: bij een demonstratie tegen politiegeweld zijn vijf agenten, die er juist voor moesten zorgen dat alles vreedzaam zou verlopen, vermoord. Alles duidt erop dat het om een zeer doelgerichte actie gaat. Hoewel er een enorme mensenmassa op de been was op de straten van Dallas, werden alleen de agenten beschoten. De grootste aanwijzing is echter het wapen dat zeer waarschijnlijk gebruikt werd: een 'sniper rifle', oftewel een scherpschuttersgeweer.

Dit laat zien dat de aanval zeer goed voorbereid moet zijn. Je kunt immers niet zomaar met zo'n ding over straat wandelen en even snel iemand ermee neerschieten. Nee, bij dit soort wapens moet je een plek hebben waarvandaan je ongestoord kunt schieten, meestal het raam of het dak van een gebouw. Dat vergt een hoop voorbereiding.

Bij mij roept deze aanslag ook vooral sterke associaties op met de moord op JFK in 1963: die vond ook plaats in Dallas en werd uitgevoerd door een sluipschutter in een nabijgelegen gebouw. De locaties van die moord en de aanslag van vandaag zijn in dezelfde straat, op enkele honderden meters afstand. Ronduit eng.

Op dit moment zouden er drie of vier verdachten zijn. Één van hen zou zich schuil hebben gehouden in een parkeergarage, en is bij een bestorming daarvan door de politie om het leven gekomen. Het is niet duidelijk of hij is neergeschoten, of dat hij zelfmoord gepleegd heeft. Ook zouden er explosies zijn gehoord in de buurt van deze garage.

Dit alles vond plaats tijdens een demonstratie die gericht was tegen zogenaamd politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, nadat deze week weer eens een video het nieuws had gehaald waarin één van hen werd neergeschoten. Gruwelijk genoeg vond de aanslag plaats op het moment dat de demonstranten net "Don't shoot, don't shoot" richting de aanwezige agenten scandeerden.

Officieel is er nog niets bekend over het 'waarom' achter dit bloedbad, maar dit laat zich wel raden: het feit dat enkel agenten beschoten zijn, maakt het zeer waarschijnlijk dat het hier om een stel anti-politiegekken gaat. 'Gewoon' terrorisme lijkt mij uitgesloten: een groep als ISIS zou gesmuld hebben van de kans om ook talloze demonstranten om te leggen. Nee, dit gaat om mensen die het nodig vonden om hun extreme standpunten duidelijk te maken op de enige manier die zij kennen: geweld. Het is triest dat juist een stel agenten, dat niets anders wil dan de bevolking te beschermen, slachtoffer is geworden van deze brute misdaden.

Mogen deze helden in vrede rusten: may their memory be a blessing.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties