60.000 dieren onterecht geruimd

Geen categorieapr 10 2012, 14:00
Was er wel mond-en-klauwzeer?
Er bestaan ernstige twijfels of er in 2001 wel mond-en-klauwzeer was in Kootwijkerbroek. Op basis van de uitslagfax die bepalend was voor de ontruiming, kon niet worden geconcludeerd dat er sprake was van MKZ:

Dat blijkt uit een informele e-mail van een expert die vorig jaar in opdracht van staatssecretaris Bleker (EL&I) onderzoek deed naar de MKZ-crisis in Kootwijkerbroek. De gevolgtrekking van de onderzoeker is strijdig met de conclusie in zijn eindrapport, stelt de Stichting MKZ Crisis Kootwijkerbroek vandaag.

De Engelse tekst luidde anders dan de Nederlandse, en op dat punt ontstonden bij hem „ernstige twijfels.” De experts moesten aangeven of op basis van het aanwezige bewijsmateriaal kon worden geconstateerd dat er in 2001 MKZ heerste in 2001.

Er was MKZ, concludeerden de onderzoekers. Maar uit de mail van [de expert in kwestie] De Clercq blijkt dat hij niet achter deze conclusie staat als hij die moet baseren op een uitslagfax van 28 maart 2001. ... Om MKZ te kunnen vaststellen, had een IDAS ELISA-test moeten volgen.

Hoe kán dit? Er worden 60.000 dieren vroegtijdig ter dood gebracht en boeren geruïneerd door een vernietiging van hun veestapel en men heeft niet eens de moeite genomen om een volwaardig onderzoek te doen? Wie dit op zijn geweten heeft is gewoonweg een misdadiger en mag dienovereenkomstig worden gestraft!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten