Moslimsollicitanten moeten niet zeiken

Moslimsollicitanten moeten niet zeiken

Het gerechtshof heeft bepaald dat Mohammed Enait niet mag weigeren vrouwen de hand te schudden. Rechtvaardigheid.

Mohammed Enait, nu bekend als de moslimadvocaat die niet wilde opstaan voor een rechter, wilde eerder solliciteren op een baan als klantmanager bij de sociale dienst wilde per se niet de hand schudden van vrouwen. Want getrouwde vrouwen de hand schudden, dat is hartstikke onrein. Vies, bah, misschien wel erger dan het eten van varkensvlees. Je zou maar met zo'n geloof, als een molensteen om je nek, in een westers land leven als Nederland.

In Nederland begroeten we elkaar door de hand te schudden. Die gewoonte hoort erbij. Als je daar niet tegen kunt, dan vertrek je maar.

Vooruit, als je het in je privéleven niet wil, dan doe je dat toch lekker niet. Het zorgt hoogstens voor een paar vreemde blikken van de vrouwelijke medemens. Maar als je bij de gemeente wil werken, dan kun je het handenschudden met vrouwen niet weigeren, omdat ze "onrein" zijn. De gemeente Rotterdam weigerde de moslimsollicitant aan te nemen vanwege zijn gezeur over vrouwenhanden. De orthodoxe moslim dichtte zichzelf meteen een slachtofferrol toe: discriminatie!

Enait wilde heus vrouwen op een andere "respectvolle" manier begroeten, maar de hand schudden, nee, dat zat er niet in. Volgens het Gerechtshof in Den Haag is het terecht dat de gemeente de sollicitant weigert. Het is wel discriminatie van de gemeente, maar het is "objectief gerechtvaardigd", aldus het oordeel van het Gerechtshof.

Elsevier schrijft:

'Handen schudden (...) is met enige regelmaat aan de orde voor de klantmanager. In een pluriforme en multiculturele samenleving als de Nederlandse is het belang van het hanteren, althans niet afwijzen, van een dergelijke gemeenschappelijke omgangsvorm zeer zwaarwegend,' aldus het gerechtshof.

Ook dient de gemeente volgens de rechter 'als overheidsorgaan neutraliteit uit te stralen naar alle burgers, ongeacht geslacht'. Het weigeren van een hand kan worden opgevat als 'respectloos en kwetsend'. 'Dit gedrag schaadt de relatie tussen de klant en de gemeente.'

Volgens de rechter is het bovendien een ontkenning van de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen, wat het "extra kwetsend" maakt van Enait om pertinent niet de handen van vrouwen te willen schudden. En zo is het.

Is dit het einde van het fenomeen D66-rechters? Het is een moedig en juist besluit van het Gerechtshof. Rest mij een simpel advies te geven aan de orthodoxe moslim: of je stopt per direct met de idiote eis dat je vrouwen de hand niet wil schudden op je werk of je verhuist mooi naar een onvrij islamitisch land waar je geen handen hoeft te schudden van al die "onreine" vrouwen. Dit soort intolerantie tolereren we niet in Nederland.

Als we deze moslimhaat jegens vrouwen wél zouden tolereren, nemen onze kinderen dat ons over een aantal decennia zeer kwalijk.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties