8.000 Europese jihadisten hebben zich aangesloten bij ISIS

Geen categoriemei 01 2015, 21:00
Een half jaar geleden waren dat er nog 5.000. Dat is dus een toename van 60% in slechts zes maanden tijd.
Het Amerikaanse The Daily Beast bericht dat, hoewel ISIS af en toe een paar steden en dorpen verliest, de organisatie nog altijd groter en sterker wordt. Eén van de voornaamste redenen? Het afgelopen half jaar hebben maar liefst 3.000 Europese jihadisten zich aangesloten bij de terreurgroep.
In totaal vechten er nu 8.000 Europese moslim-extremisten mee met ISIS.
In fact, there is some evidence that the number of fighters from Europe has increased in the last six months, one U.S. official said, from a total of 5,000 fighters six months ago to roughly 8,000 now. In other words, there’s been a 60 percent increase in these recruits in just half a year.
Either way, two military officials said, there is no evidence of any change in the foreign fighter flow since ISIS last major battlefield setback, in Saddam Hussein’s hometown of Tikrit. “The recruitment channels continue unabated,” the U.S. official explained.
Met andere woorden, het is nog altijd geen enkel probleem voor 'buitenlandse' (lees: met name Europese) extremisten om af te reizen naar Syrië of Irak en zich bij ISIS te voegen. Europese regeringen zeggen dat ze hun best doen om ervoor te zorgen dat dit niet meer kan - of niet zo gemakkelijk - maar blijkbaar slagen ze er niet, of in ieder geval te weinig, in om wannabe terroristen tegen te houden.
Het wordt tijd dat Europese regeringen met elkaar om de tafel gaan zitten en samen een strategie ontwerpen om ISIS-gangers tegen te houden (en vast te zetten). Het kan en mag niet zo zijn dat duizenden jonge fundamentalisten van Europa naar Syrië reizen om daar vervolgens de ene misdaad tegen de menselijkheid na de andere te plegen en de bevolking op brute wijze te onderdrukken. Europa heeft de plicht om daar iets aan te doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten