Aantal uitvaartondernemers neemt in rap tempo toe, maar de kosten voor consumenten gaan snel omlaag

Aantal uitvaartondernemers neemt in rap tempo toe, maar de kosten voor consumenten gaan snel omlaag

De afgelopen vijf jaar zijn er veel uitvaartondernemers bijgekomen in Nederland. Opmerkelijk, want de tarieven in de sector staan flink onder druk.

De Branchevereniging Uitvaartondernemingen (BGNU) heeft de cijfers over 2016 bekendgemaakt, en die tonen aan dat er sinds 2011 zo'n 600 uitvaartondernemers zijn bijgekomen. Het totale aantal steeg daarmee van 1200 naar 1800.

Tegelijkertijd daalden ook de tarieven in de sector: terwijl de afgelopen vijf jaar de financiële crisis z'n tol eiste van Nederland, gingen consumenten vaker op zoek naar een goedkope uitvaart en kwamen dan terecht bij online aanbieders die begrafenissen of crematies aanboden tegen lagere tarieven.

Vroeger waren tarieven van €7000 tot €8000 standaard voor een uitvaart, maar die bedragen zijn zo goed als gehalveerd doordat consumenten makkelijker verschillende aanbieders tegen elkaar kunnen afstrepen door middel van online vergelijkingssites.

Ook telt mee dat werkloosheidsorganisatie UWV mensen geadviseerd heeft een tijdelijke baan te nemen in de uitvaartsector. Aangezien het vak niet beschermd is, kan iedereen aan de slag in de branche.

De BGNU is daar niet geheel gelukkig mee en gaat nu een vakopleiding introduceren om de kwaliteit en de exclusiviteit van de sector te waarborgen. Of dat enige impact gaat hebben op het aantal ondernemers of de gemiddelde prijs van een uitvaart, dat zullen we vermoedelijk pas over een flinke tijd te weten komen.

Lees meer over:
dood uitvaarten

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer