ABN Amro zet boete op opnemen van contant geld: 'Doodgewone burgers worden weggezet als criminelen'

ABN Amro zet boete op opnemen van contant geld: 'Doodgewone burgers worden weggezet als criminelen'

Een pinautomaat van ABN Amro. Bron: Thijs de Graaf / Shutterstock.com.

Als het aan ABN Amro ligt, gaat Nederland massaal minder geld pinnen. De bank wil dat iedereen die jaarlijks meer dan €12.000 contant opneemt een boete van €5 per opnametransactie gaat betalen, plus nog eens 0,5% van het opgenomen bedrag.

Op die manier hoopt de financiële instelling criminele praktijken zoals witwassen en fraude te voorkomen.

Joyce Donat van de Consumentenbond is uitermate kritisch over de stap, en denkt niet dat de nieuwe opnameboete zoden aan de dijk gaat zetten. "Grote witwaspraktijken ga je hier echt niet mee tegenhouden. Criminele organisaties calculeren zulke kosten gewoon in," aldus het felle commentaar. 'Doodgewone consumenten worden op deze manier weggezet als criminelen.'

De bank verweert zich met het standpunt dat de boete niet gaat gelden voor 98,5% van de huidige klanten: "Deze maatregel richt zich op dubieuze en criminele praktijken. Mensen die in december hun bankrekening leeg staan te trekken om geen belasting over hun vermogen te hoeven betalen bijvoorbeeld."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties