Aboutaleb wil de drugshandel in

Geen categorieapr 20 2013, 18:59
Burgermeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb heeft een idee voor een nieuw overheidsmonopolie: de drugshandel.
De staat heeft een hekel aan drugs, drugshandelaren, én drugsgebruikers. Dat weten we allemaal. Wiet roken wordt weliswaar geaccepteerd, maar het wordt wietproducenten zo lastig mogelijk gemaakt om hun product aan de man te brengen. Dit omdat drugs zo slecht voor u zijn.
Daarom is het nogal apart dat de PvdA-burgemeester van Rotterdam, Ahmad Aboutaleb, nu wil dat de gemeente zélf wiet wil verbouwen en aan de man wil brengen:

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil gemeentewiet inzetten in de strijd tegen criminaliteit en overlast rond coffeeshops. Hij stelt voor om hoogwaardige wietsoorten te kweken onder gemeentelijk toezicht.

Spitsnieuws legt uit:

Een in het leven te roepen stichting met bestuurders van onbesproken gedrag gaat de wietplantage, in een buitengebied of op een industrieterrein, exploiteren, zo schrijft Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad (PDF-alert).

In de brief legt Aboutaleb uit dat het op dit moment in strijd met de wet is om je als gemeente bezig te houden met gereguleerde wietteelt. Daarom wil hij de minister vragen om toestemming te geven om hiermee te experimenteren.
Hij legt uit:

"Het idee is om een stichting in het leven te roepen die verantwoordelijk is voor de teelt van een aantal hoogwaardige wietsoorten met van te voren vastgestelde kwaliteitsnormen, waaronder het THC-gehalte. De gemeente Rotterdam zal hierop toezicht houden. Het toezicht zal onder meer zien op het proces van productie van de wiet, de levering aan de coffeeshop, alsmede de kwaliteit van de wiet. Het bestuur van de stichting en de telers dienen van onbesproken gedrag te zijn.

Om ervoor te zorgen dat direct omwonenden er geen last van ondervinden mag de teellocatie niet "gevestigd worden in een woonwijk". In plaats daarvan zullen deze werkzaamheden (heh!) moeten plaatsvinden op een buitengebied of een industrieterrein.
Verder, schrijft Aboutaleb, mag de stichting alleen wiet leveren aan van tevoren geselecteerde coffeeshops (in Nederland: er mag dus niets geëxporteerd worden).
Aan de ene kant kan ik het alleen maar van harte toejuichen dat we steeds opener omgaan met wiet, maar aan de andere vind ik het weer géén goed idee om de handel in deze drugssoort in handen te geven van de staat. Ten eerste heeft de staat er dan baat bij dat mensen wiet gebruiken, en ten tweede is de staat geen onderneming. Laat drugs vrij én laat de handel erin over aan de vrije markt (en houdt daar op de gebruikelijke wijze toezicht op, net zoals nu gebeurt in andere markten). Op die manier gebeurt het allemaal effectiever en efficiënter.
Je zou bijna denken dat Aboutaleb als echte sociaaldemocraat weer een mooie mogelijkheid ziet om de staat wat groter te maken. Het zal toch niet?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten