Actie tegen coronaspuugtuig: 'Reizigers zonder mondkapje moeten worden bestraft!'

Actie tegen coronaspuugtuig: 'Reizigers zonder mondkapje moeten worden bestraft!'

Ranzig figuur spuugt op straat. Bron: Shutterstock.

Als het aan een groot Rotterdamse vervoersbedrijf ligt worden de maatregelen voor overtreders van de coronamaatregelen harder aangepakt. Het verplichten van mondkapjes in het openbaar vervoer zou daarbij verplicht moeten worden.

Medewerkers van OV-bedrijven voelen zich nu vaak onveilig omdat 'coronaspugers' en zwartreizigers vrij spel zouden hebben. Het verplicht dragen van een mondkapje zou daarbij al kunnen bijdragen aan de veiligheid van medewerkers en reizigers, aldus Henk van der Maden, voorzitter van de Rotterdamse RET-ondernemingsraad tegenover Rijnmond.

Van der Maden is bang dat de 'intelligente lockdown' niet langer valt te handhaven en dat het personeel -en dan niet alleen in Rotterdam, maar ook in andere grote steden in Nederland- steeds vaker gevaar loopt.

Er zijn zijn namelijk al langere tijd grote problemen met vervelende OV-reizigers. Sinds de coronacrisis lijkt dit alleen maar te zijn toegenomen.

Daarbij duiken de openbaarvervoerbedrijven momenteel in een diep financieel gat. Voorzitter Pedro Peters van OV-Nederland luidt dan ook de noodklok:

"Als er niet snel financiële duidelijkheid komt, kunnen bij ons bedrijven omvallen. Dan krijg je gaten in het openbaar vervoer die niet door andere partijen zijn op te pakken."

Het betreden van het openbaar vervoer zonder een mondkapje zou daarbij een eerste stap kunnen zijn volgens Van der Maden. Al was het alleen maar om het toenemende aantal asociale coronaspugers tegen te gaan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties