Advies: laat kinderen minder snoepen

Geen categorienov 28 2014, 9:00
Obesitas bij kinderen is een probleem.
Dit keer geen bemoeizucht van de overheid, maar een goedbedoeld advies van een kinderarts die kinderen met obesitas en hun ouders helpt. "Snoepen moet eerder de uitzondering zijn dan de regel." Het klinkt misschien bemoeizuchtig, maar dat is het niet. Het is belangrijk dat we ons van dit probleem bewust zijn.
In De Telegraaf zegt kinderarts Erica van den Akker (Erasmus MC): "5 december is een verloren dag, daar moet je als ouder niet tegen proberen te vechten, dat lukt toch niet. Maar de tijd eromheen kan het best wel wat minder." Daar heeft ze volkomen gelijk in.
Volgens de kinderarts hebben kinderen weinig zelfbeheersing en willen ze zoveel mogelijk snoepen. Daarom is het belangrijk dat ouders het snoepgoed doseren. "Dat kan je niet aan kleine kinderen overlaten." Ook dat heeft de kinderarts goed gezien. Het is iets wat iedere ouder instinctief weet of in ieder geval zou moeten weten.
Haar advies: stop snoep in een afgesloten kast waar de kinderen niet bij kunnen en bepaal als ouder wanneer een kind snoep krijgt. Niet te vaak en in kleine porties. Wijs.
Het probleem van obesitas is in Nederland lang niet zo groot als in landen als de Verenigde Staten en Mexico, en dat is prettig. Voor de kinderen zelf, voor de ouders en voor onze gezondheidszorgsysteem. Maar we moeten ertegen blijven vechten, want obesitas krijgen is heel makkelijk. Je hoeft er alleen maar consequent teveel calorieën voor binnen te krijgen. Dat is een makkie, zeker voor kinderen.
Als kinderen eenmaal te dik zijn, wordt het lastiger om de overtollige kilo's weg te krijgen in de rest van hun volwassen leven. Kortom, het begint allemaal bij de ouders, die hun kinderen zelfbeheersing moeten aanleren. Dat is het allerbelangrijkste. Een gebrek aan zelfbeheersing is dodelijk. Oh, en kinderen mogen best weten dat snoepen oké is, maar niet de hele dag door.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten