Advocaat van sloper Joods eethuis: 'Mijn cliënt is niet antisemitisch, maar heeft kritiek op Israëlische overheid!'

Geen categoriedec 09 2017, 11:00
Dat maakt het er natuurlijk allemaal beter op. Als je het niet eens bent met het beleid van een bepaalde overheid, ga je de ruiten inkegelen van koosjere restaurants.
Vandaag een aardig filmpje in de categorie: smoezen die echt te armoedig zijn om voor smoes door te gaan. Aan het woord is Willem van Vliet. Hij is de advocaat die de onverlaat bijstaat die het nodig vond om de ruiten van een Joods restaurant in Amsterdam in te slaan daags na Trumps erkenning van Jeruzalem als de ondeelbare hoofdstad van Israël.
Want los van wat je van die zet vindt, middenstanders in een heel ander land (Nederland is noch de Verenigde Staten, noch Israël) hebben daar niet bijster veel mee te maken. Nee, ook niet als de uitbater van een restaurant zichzelf tot de joodse religie rekent. En nee, ook niet als hij in z'n restaurant koosjere maaltijden bereidt.
Maar toch zag een Palestijnse asielzoeker dat allemaal niet zo helder eerder deze week, toen hij de ruiten van een Joods eethuis molesteerde. Een daad die door zijn advocaat Willem van Vliet nu vergoelijkend wordt weggezet als een onbeholpen manier van het "maken van een statement" over het regeringsbeleid van Israël. Kennelijk denkt Van Vliet dat hij met die verklaring een verzachtende omstandigheid te pakken heeft, maar volgens mij onderstreept het alleen maar wat voor een gestoorde en antisemitische malloot zijn cliënt is.
Want antisemitisme is niet alleen hakenkruizen schilderen en de holocaust ontkennen, maar ook het wegzetten van Joden als slechte mensen. En één van de tactieken die tot het standaardrepertoire van de moderne antisemiet behoort is het gelijkschakelen van joden en de staat Israël, en vervolgens Israël beschimpen als een soort nazistische apartheidsstaat. En alleen met zo'n antisemitische 'mindset' waarin Joden en de ('misdadige') Israëlische overheid één zijn, kan je tot zo'n daad komen waarbij je een Joods restaurant aanvalt.
Dan kan de cliënt van meneer de Vliet wel zeggen dat hij geen antisemiet is, maar helaas voor deze vandaal spreken zijn daden luider dan zijn achteraf gegeven smoesjes. Maar dat gaat hij nog wel merken als hij straks voor de neus van een strafrechter zit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten