Advocaat Wilders gaat er met gestrekt been in: 'Justitie speelt vals!'

Geen categoriesep 22 2016, 14:00
De advocaat van Geert Wilders, Geert-Jan Knoops, zal vrijdag vol de aanval inzetten op Justitie. Tijdens het preliminair verweer zal hij bepleiten dat hij niet genoeg tijd kreeg en dat Justitie bewust aanklachten ronselde om Wilders aan te kunnen pakken.
De advocaat van Geert Wilders, Geert-Jan Knoops, heeft totaal geen fiducie in een eerlijke rechtsgang voor zijn cliënt. Dit heeft in zijn ogen niet zo zeer te maken met de rechters in de zaak, als wel met de manier waarop Justitie en het Openbaar Ministerie hiermee zijn omgegaan.
Op de website van De Telegraaf legt rechtbankverslaggever Saskia Belleman uit:

De Haagse rechtbank heeft de hele dag gereserveerd voor een zogenoemd preliminair verweer van advocaat Geert-Jan Knoops en zijn team. Dat zou aanvankelijk op 26 mei gebeuren, maar zowel Wilders als zijn advocaten bleven tot woede van het OM weg. Knoops vond dat hij te weinig voorbereidingstijd kreeg. Doordat de rechtbank eerder de meeste onderzoekswensen afwees, was hij gedwongen om zélf onderzoek te doen, aldus de advocaat. En dat kost tijd. „Niet chic”, en zelfs onbeleefd, vond officier van justitie Wouter Bos.

In een preliminair verweer gaat het vooral om de vraag of het OM de bevoegdheid heeft om een verdachte te vervolgen. Normaal gesproken is dat zo, maar er zijn uitzonderingen mogelijk, zeker als het OM allerlei regels overtreedt om iemand 'te kunnen pakken.'
Volgens Knoops is dat nu het geval. Zo beweert hij dat er bewust aangiften "geronseld" zijn (dat is zonder meer waar) en dat het OM al vanaf dag één beweert dat Wilders en co bewust aansturen op vertraging. Dit terwijl dat, aldus Knoops, helemaal niet zo is. Hij wil zijn werk gewoon goed kunnen doen en daar heeft hij -- heel gek, ahem! -- tijd voor nodig.
Kortom, het wordt weer eens een spannende strijd tussen het OM aan de ene kant, en Wilders en zijn advocaat aan de andere. En dat is natuurlijk best logisch: er staat namelijk bijzonder veel op het spel. Het zou voor Wilders echt vreselijk zijn om veroordeeld te worden. Hij en zijn advocaat moeten dat ten koste van alles voorkomen.
Ondertussen lijkt het erop dat het OM er net zoveel aangelegen is om Wilders wel veroordeeld te krijgen. Dit betekent dat het straks -- morgen al! -- vanaf de eerste minuut hard tegen hard wordt. Of je het nou eens bent met Wilders of niet (en ik heb hem meerdere malen fel bekritiseerd, dus laat er geen misverstand over bestaan waar ik sta), de democratie is er niet bij gediend dat een gekozen volksvertegenwoordiger veroordeeld wordt -- of hij nou beledigend bezig is of niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten