Afgelopen met de pret! Grapperhaus wil voor gemeenten mogelijk maken elkaar te tippen over criminele ondernemers

Geen categoriedec 19 2019, 11:00
Nederland gaat een vuist maken tegen criminele ondernemers. Tenminste, als het aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) ligt. Deze twee willen een wet uitbreiden waardoor het voor gemeenten mogelijk wordt om elkaar sneller te waarschuwen voor criminele ondernemers.
Het gaat hier om de zogenaamde wet Bibop. 'De Wet Bibob is een (preventief) bestuursrechtelijk instrument. Als er een ernstig gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt, kan het bevoegde bestuursorgaan de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken', zo valt hier te lezen. Minister Grapperhaus en Sander Dekker willen deze wet nu uitbreiden.

"Ze breiden de wet Bibop uit. Die maakt het voor gemeenten, provincies en andere overheidsdiensten mogelijk om ondernemers te controleren op een criminele achtergrond. Maar uitwisseling van informatie van Bibop-onderzoeken tussen overheden is nu nog beperkt."

Voor criminele ondernemers, die de benen nemen als ze worden lastiggevallen door de gemeente en hun praktijken elders voortzetten, is het nu dus afgelopen met de pret. Tenminste, als dit wetsvoorstel op goedkeuring kan rekenen van de Tweede Kamer. De initiatiefnemers zien het in ieder geval wel zitten wel zitten. Zij willen "criminelen de pas afsnijden, die op slinkse manieren misbruik willen maken van de dienstverlening van de overheid en zo het openbaar bestuur ondermijnen", zo valt te lezen in de Telegraaf.

"Criminelen verhuizen hun activiteiten als het hen te lastig in een gemeente wordt gemaakt. Burgemeesters kunnen elkaar hierover straks waarschuwen. Verder kunnen gemeenten door het wetsvoorstel meer informatie over Bibop-onderzoeken bij andere overheden opvragen en kan de Belastingdienst informatie over uitgedeelde boetes gaan delen."

Als dit wetsvoorstel de Tweede Kamer is gepasseerd, is het natuurlijk wel te hopen dat dit ook het gewenste effect heeft. Kan Ferd daarna weer lekker voetbal kijken!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten