Afghaanse president doet een FARCje: wil moordlustige Taliban tot 'politieke beweging' verheffen

Geen categoriefeb 28 2018, 17:00
Nee, nee, nee en nog eens nee.
De Arafatsjawl kan uit bij de koppensnellers van de Taliban, de terreurgroep die Afghanistan al tientallen jaren tot één van de meest onveilige plekken op aarde maakt. Die vreedzame jongens zijn namelijk uitgenodigd door president Ashraf Ghani voor het roken van een vredespijp. Ghani heeft namelijk geen zin meer in het vervullen van dé belangrijkste taak van de Afghaanse president: het bestrijden van terreur om zo het land eindelijk weer eens een beetje bewoonbaar te maken.
Nee, meneer wil in plaats daarvan die haatbaardenorganisatie doodleuk gaan erkennen als politieke beweging:

President Ghani van Afghanistan wil de taliban erkennen als wettige politieke groepering. Met de handreiking wil Ghani een einde maken aan de de oorlog in het land, die al zestien jaar duurt. In ruil voor de erkenning wil Ghani dat de taliban de Afghaanse regering erkennen en opereren binnen de rechtsstaat.

Als de bloeddorstige heren dit voorstel accepteren, dan hoeven ze niet bang te zijn voor vervolging. Nee, zelfs niet als ze tientallen doden op hun geweten hebben. Ghani biedt hen namelijk bescherming:

Leden van de beweging kunnen volgens de president rekenen op bescherming als ze akkoord gaan met de voorwaarden. Ook zou de Afghaanse regering willen meewerken aan de re-integratie van voormalige strijders en vluchtelingen, onder meer door ze een baan te bieden.

Laten we alles even op een rijtje zetten. Als ze dit accepteren, verwordt de Taliban in één klap van één van de meest bestreden groepen ter wereld tot een geheel legale organisatie die, precies zoals ze wil, haar salafistische wil aan het Afghaanse volk kan opleggen. In ruil daarvoor moeten ze 'binnen de rechtsstaat' opereren. Nou, dat is niet zo'n punt, als zij zelf invloed zullen hebben op het vormgeven van die rechtsstaat. Geen slechte deal, toch? Dit is een duidelijke overwinning voor die plofbaarden.
En goh, waar doet dit hele verhaal nou toch aan denken? Misschien aan de legalisering van de marxistische terreurgroep FARC in Colombia? Ook die groep pleegde in naam van een verderfelijke ideologie tientallen jaren aanslagen, en doodde daarmee duizenden militairen én burgers. Totdat vredesduif Santos opeens aanbood om hen tot politieke partij te verheffen, inclusief gegarandeerde zetels - en dus keiharde macht - voor de komende jaren. Dat werd geaccepteerd, waarvoor Santos zelfs nog de Nodelvredesprijs kreeg... voor het toegeven aan terroristen, en hen macht geven in zijn land, dus.
Precies hetzelfde staat op het punt te gebeuren in Afghanistan, dus. Laten we wel wezen: als dit er echt van komt, dan waren al die jaren van verzet tegen die lui voor niets. Dan hebben militairen uit talloze landen, waaronder Nederland, hun levens voor niets op het spel gezet. Dan wordt er gewoon toegegeven aan de eisen van een terreurgroep, en laat regel nummer één van terreurbestrijding nu juist zijn dat onderhandelen met zulke gekken taboe is. Dat geeft immers een duidelijk signaal af: als je maar genoeg onschuldigen omlegt en lang genoeg volhoudt, krijg je vanzelf je zin. En dat is, zeker in Afghanistan, een bijzonder gevaarlijke boodschap. Wat moet ISIS, dat ook daar actief is, wel niet denken? Precies: dat ook zij daar ooit legaal aan de macht kunnen komen. Met alle gevolgen vandien.
Met dank aan de laffe tak die men in Afghanistan 'president' noemt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten