shutterstock 1263962053

AIVD waarschuwt ons tijdens verhoor Tweede Kamer: 'Jonge generatie salafisten enorme bedreiging!'

Geen categoriefeb 10 2020, 14:00
Zojuist bij het Kameronderzoek naar 'ongewenste beïnvloeding van moskeeën' kwam de AIVD met een belangrijke boodschap. We moeten de jonge generatie van salafistische aanjagers niet onderschatten, ze vormen een enorme dreiging. Op de lange termijn vreest de AIVD voor ondermijning van de rechtstaat. Laten we hopen dat Den Haag wat doet met deze boodschap!

"Op dit moment zien we een tweede generatie ontstaan", zegt Schoof. "Ze schrijven en spreken goed Nederlands. Ze kennen het rechtssysteem. Op sociale media domineren ze de markt, om het zo te noemen. Ze streven naar een parallelle samenleving waar de regels van de Nederlandse rechtstaat niet gelden."

Schoof, AIVD-directeur, maakt zich zorgen over de lange termijn. En terecht, de jonge generatie van salifistische haatpredikers vallen in eerste instantie niet zo snel op. Het zijn geen domme jongens, en juist daarom weten ze zo veel andere jongeren te beïnvloeden.
Uit onderzoek blijkt dat dankzij buitenlandse financiering deze jongeren enorm veel invloed uit kunnen oefenen op moskeeën en scholen. Wat er dus voor zorgt dat jongeren onder druk worden gezet, ze moeten een keuze maken. Radicaliseren of gematigd blijven. Het is enorm zorgwekkend om te horen van de AIVD dat de radicale stemmen zo professioneel te werk gaan.
De geldkraan dichtdraaien gaat nog niet zo makkelijk, zoals Schoof opmerkt.

"Maar wetten verzinnen voor de geldstromen is heel ingewikkeld. Die lopen via tussenpersonen, dus je kunt alles verhullen wat je wilt."

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten