Al Qaeda in Jemen bereidt aanval VS voor

Geen categorieaug 13 2011, 12:23
Het toverwoord: ricine.
De Jemenitische tak van Al Qaeda probeert volgens experts met ricinuszaad het giftige ricine te produceren. Dit kan met kleine explosieven gebruikt worden om een aanval uit te voeren op de Verenigde Staten.
Het Reformatorisch Dagblad legt uit:

Wat is ricine?

Een natuurlijke gifstof, afkomstig van de bonen van de Ricinus communis (fam. Euphorbiaceae), ook wel wonderboom of castorolieplant genoemd. Het is een uiterst giftig product, dat zowel kan worden ingeademd, ingeslikt als ingespoten. De productie van ricine is relatief gemakkelijk en goedkoop. Er zijn drie vormen: vloeibaar, kristalvormig en poedervormig.

In welke mate is ricine giftig?

In zuivere toestand is ricine dodelijk, zelfs in kleine hoeveelheid. Een gram zou 36.000 mensen kunnen doden. Het is echter onwaarschijnlijk dat er in korte tijd veel slachtoffers zouden vallen door de substantie in de lucht te verstuiven. Deskundigen achten de stof geschikter voor het doden van individuen dan voor gebruik als wapen tijdens een veldslag of een aanval op een stad.

Al Qaeda in Jemen bezorgt het westen nu al enige tijd hoofdpijn. De Saoedische of Pakistaanse tak lijkt de afgelopen jaren ernstig verzwakt te zijn; wat logisch is gezien het Amerikaanse offensief in Afghanistan en de vele drone-aanvallen op Al Qaeda doelen in Pakistan.
In Jemen laat de overheid Al Qaeda echter in grote mate met rust. Ze kunnen daar ongeveer alles doen dat ze willen; vaak met steun en bescherming van de plaatselijke bevolking.
De oplossing? We moeten veel meer tijd en aandacht besteden aan Al Qaeda in Jemen. De oorlog tegen het terrorisme eerbiedigt geen landsgrenzen. We moeten terroristen uit de weg ruimen waar we maar kunnen... en waar ze zich ook maar verbergen. Of dat nou in Afghanistan is, in Dubai of in Jemen; het maakt allemaal niets uit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten