Alarmerend: 8 van de 20 landen met de hoogste staatsschuld zijn lid van de eurozone

Alarmerend: 8 van de 20 landen met de hoogste staatsschuld zijn lid van de eurozone

Aangezien de aandacht van iedereen eerst en vooral gericht is op het vluchtelingenprobleem, hebben we het de laatste tijd eigenlijk niet meer over de schuldencrisis, zeker niet in Europees verband.

DDS - Nieuws & Opinie

Hoewel dat logisch is, is het niet juist. Uit onderzoek van het IMF blijkt namelijk dat de schuldencrisis een groter probleem is voor Europa dan ooit tevoren. En daarmee dus ook voor Nederland.

Volgens het IMF zijn 8 van de 20 landen met de hoogste staatsschuld wereldwijd namelijk lid van de Eurozone. Het plaatje ziet er als volgt uit:

twentypublicdebt

Natuurlijk is het voor Japan erg zorgwekkend dat het zo'n enorme staatsschuld heeft -- ook vergeleken met de rest van de wereld -- maar dat is voor Europa niet zo'n groot probleem. Nee, wat ons het meest zorgen moet baren is de fiscale problemen van de acht eurolanden in dit lijstje. Hun schulden zullen de Europese Unie als geheel uiteindelijk namelijk vrijwel zeker opbreken... en de Nederlandse belastingbetaler koffers met geld kosten. In ieder geval als Nederland lid van de EU blijft (en daar lijkt het wel op).

DDS - Nieuws & Opinie

Daarbij is het significant dat we het altijd eerst en vooral over Griekenland hebben, maar dat er een heel scala aan andere landen zijn die Europa ook op de knieën kunnen krijgen. Het gaat daarbij dan vooral om Italië en Portugal, maar ook om België. En zelfs wat Griekenland betreft is de situatie nijpender dan veel mensen beseffen. Zo zal de Griekse staatsschuld vrijwel zeker toenemen tot 200%, wat betekent dat Europa vele miljarden meer kwijt zal zijn aan reddingsacties dan gedacht.

Kortom, we hebben nóg meer redenen om voor een Nexit (een Nederlandse exit uit de eurozone) te pleiten. En dan niet één extra reden, maar acht om precies te zijn: acht landen die in de top 20 staan van landen met de grootste staatsschuld ter wereld (vergeleken met het Bruto Nationaal Product van de landen in kwestie).

DDS - Nieuws & Opinie

Wordt Den Haag nu dan eindelijk wakker, of worden deze ongemakkelijke feiten maar weer met de mantel der liefde bedekt?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en opinie: like DDS Nieuws & Opinie op Facebook.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer