Alarmerend: 8 van de 20 landen met de hoogste staatsschuld zijn lid van de eurozone

Geen categoriejan 03 2016, 19:00
Aangezien de aandacht van iedereen eerst en vooral gericht is op het vluchtelingenprobleem, hebben we het de laatste tijd eigenlijk niet meer over de schuldencrisis, zeker niet in Europees verband.
Hoewel dat logisch is, is het niet juist. Uit onderzoek van het IMF blijkt namelijk dat de schuldencrisis een groter probleem is voor Europa dan ooit tevoren. En daarmee dus ook voor Nederland.
Volgens het IMF zijn 8 van de 20 landen met de hoogste staatsschuld wereldwijd namelijk lid van de Eurozone. Het plaatje ziet er als volgt uit:
twentypublicdebt
Natuurlijk is het voor Japan erg zorgwekkend dat het zo'n enorme staatsschuld heeft -- ook vergeleken met de rest van de wereld -- maar dat is voor Europa niet zo'n groot probleem. Nee, wat ons het meest zorgen moet baren is de fiscale problemen van de acht eurolanden in dit lijstje. Hun schulden zullen de Europese Unie als geheel uiteindelijk namelijk vrijwel zeker opbreken... en de Nederlandse belastingbetaler koffers met geld kosten. In ieder geval als Nederland lid van de EU blijft (en daar lijkt het wel op).
Daarbij is het significant dat we het altijd eerst en vooral over Griekenland hebben, maar dat er een heel scala aan andere landen zijn die Europa ook op de knieën kunnen krijgen. Het gaat daarbij dan vooral om Italië en Portugal, maar ook om België. En zelfs wat Griekenland betreft is de situatie nijpender dan veel mensen beseffen. Zo zal de Griekse staatsschuld vrijwel zeker toenemen tot 200%, wat betekent dat Europa vele miljarden meer kwijt zal zijn aan reddingsacties dan gedacht.
Kortom, we hebben nóg meer redenen om voor een Nexit (een Nederlandse exit uit de eurozone) te pleiten. En dan niet één extra reden, maar acht om precies te zijn: acht landen die in de top 20 staan van landen met de grootste staatsschuld ter wereld (vergeleken met het Bruto Nationaal Product van de landen in kwestie).
Wordt Den Haag nu dan eindelijk wakker, of worden deze ongemakkelijke feiten maar weer met de mantel der liefde bedekt?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten