Als blanke student op een zwarte universiteit: verschrikkelijke documentaire verergert polarisatie

Als blanke student op een zwarte universiteit: verschrikkelijke documentaire verergert polarisatie

In het kader van 'voorbij de waan van de dag' bespreek ik, naast de bespreking van Jordan Peterson, nog een populair filmpje op YouTube. Het is alweer een aantal dagen oud, maar dat maakt het niet minder belangrijk of urgent. Vice, de links-progressieve millennial mediaplatform, heeft een documentaire gemaakt over een blanke student op een zwarte universiteit. Hij is de enige blanke en Vice weet met deze documentaire racisme positief neer te zetten vanuit een politiek-correct standpunt.

Het gaat om de Morehouse College, in Atlanta. Het is een HBCU, oftewel 'Historically Black College', waar onder andere de beroemde Martin Luther King Jr. heeft gestudeerd. Het is een universiteit die opgezet was voor educatie van bevrijdde slaven en zwarte mensen. Vice volgt een blanke student die graag naar Morehouse College wilde en een van de zeer weinige blanke mensen is die daar rondloopt.

Vice wil natuurlijk, zoals verwacht, een positieve documentaire maken om het 'blanke perspectief' op de werkelijkheid te nuanceren. Zo een perspectief bestaat natuurlijk niet, want dat is een vorm van idioot tribalisme en collectivisme. Toch, Vice wil dit voorbeeld gebruiken om de racistische ondergrond van de Verenigde Staten te beschrijven en te visualiseren.

Wat volgt, is een documentaire waarin racisme bijna goedgepraat wordt en vooral niet wordt tegengesproken. De 'journalist' knikt en glimlacht op het moment dat studenten vertellen dat ze het vinden getuigen van 'geen respect hebben' op het moment dat blanke studenten naar een HBCU gaan. Sterker nog, dat willen ze helemaal niet. Het zou de geschiedenis en de 'zwarte' cultuur beschadigen en bedreigen van de universiteit. Ze benadrukken het belang van zwarte universiteiten, een 'safe space' voor zwarte Amerikanen, zodat ze zich veilig en goed voelen.

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden, zoals dat de blanke student het heeft over mensen die hem daar onheus bejegenen, maar hij het niet erg vindt. Of zelfs weer de 'blanke privilege' erbij haalt, om het allemaal goed te praten. Dit raakt het aspect waarom ik deze documentaire zo walgelijk vind. Het gaat in tegen het 'blanke perspectief' en tegen de 'blanke onderdrukking'. Dit doel heiligt de argumenten en de middelen, want als je je voorstelt tijdens het kijken van deze documentaire dat blanke mensen dit zouden zeggen, dan waren de rapen gaar.

Racisme is niet goed, in geen enkele vorm. Niet tegen de zwarte bevolking, maar ook niet tegen de blanke bevolking. We moeten elkaar behandelen als individuen en niet als verschillende stammen of bevolkingen. Dan ga je juist mee in die rare rechtse gekken die een blank land willen, of vinden dat blanke mensen fundamenteel anders en superieur zijn. Het ene tribalisme vervangen door het andere tribalisme zodat er een soort 'balans' ontstaat is verwerpelijk. Het gaat tegen elke logica in, maar het wordt goed gepraat onder het mom van 'de onderdrukkers tegen de onderdrukten'. Het polariseert alleen maar nog meer, maar brengt niet mensen bij elkaar.

Over Martin Luther King Jr. gesproken. Dit zei hij:

''I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin, but by the content of their character.''

Ironisch, pijnlijk, maar ironisch. Voor de documentaire, kijkt u zelf maar:

Lees meer over:
Cultuur Racisme Documentaire

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer