Campagne wilde mishandelde vrouwen zwarte stippen laten zetten als teken van verzet, maar het liep uit op een ontgoocheling

Campagne wilde mishandelde vrouwen zwarte stippen laten zetten als teken van verzet, maar het liep uit op een ontgoocheling

De zwarte stip was een roep om hulp.

De "Black Dot Campaign", oftewel "Zwarte Stip Campagne" is in september 2015 begonnen op Facebook met als doel de slachtoffers van huiselijk geweld te kunnen herkennen. Door een zwarte stip op hun hand te tekenen met een pen of stift, kunnen vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld duidelijk maken dat ze in gevaar zijn. Ze kunnen niet zelf om hulp vragen omdat ze bang zijn voor hun gewelddadige partner, maar de zwarte stip is een teken dat je ze moet helpen.

De organisators van de campagne leggen het uit:

"De zwarte stip op de hand laat weten aan hulpverleners dat je een zeer kwetsbaar slachtoffer van huiselijk geweld bent, en dat je hulp nodig hebt maar niet kunt vragen omdat je mishandelaar let op alles wat je doet. In slechts 24 uur heeft de campagne al 6.000 mensen wereldwijd bereikt, en al zes vrouwen zijn hierdoor geholpen. Help alsjeblieft mee om de campagne te verspreiden en maak een foto van je hand met de zwarte stip om je steun te betuigen aan alle slachtoffers van huiselijk geweld."

If-You-Notice-Someone-With-A-Black-Dot-On-His-Palm-Call-The-Police-2

Een slachtoffer van huiselijk geweld doet haar verhaal over hoe de Black Dot Campaign haar op het idee bracht hoe ze van haar agressieve partner kon ontsnappen.

"Ik ben hoogzwanger, de vader van de baby mishandelde me. Met zijn woorden, zijn handen.. Ik leef al heel lang in angst, nog meer nu de baby er bijna aankomt. Ik was gisteren in het ziekenhuis maar hij was bij me, hij laat me nooit alleen ergens naartoe gaan. Ik kreeg een medisch onderzoek dus de arts vroeg me om op het bed te gaan liggen en deed het gordijn dicht. Ik leunde naar hem toe, pakte de pen uit zijn borstzakje, pakte zijn hand en schreef HELP ME. Ik hoefde niets te zeggen. Deze campagne gaf me kracht en het idee hoe ik om hulp kon vragen. Ik ben nu veilig ergens anders dankzij die arts en de Black Dot Campaign. Dank jullie wel, over één week ben ik uitgerekend en ik ben eindelijk veilig!"

Klinkt dat nobel? Welnu: de campagne werd echter niet wat velen er van verwacht hadden; er kleefden ook evidente nadelen aan de campagne. Want misbruikende mannen zullen ook zo'n zwarte stip snel genoeg opmerken, om vervolgens de vrouw in kwestie alleen nog maar verder in de penarie te krijgen. Ook was het doel van de campagne niet altijd even helder geformuleerd.

Hoe dan ook, de pagina ging op 24 september 2015 al weer offline. De werkelijke reden blijft gissen, maar HoaxWiki heeft een theorie:

"De communicatie van de initiatiefnemer(s) was echter nogal verwarrend, want dan hadden ze het plots weer over een bewustmakingscampagne. Dat wil dan zeggen dat iedereen een stip op hun handpalm zou moeten zetten, ook al zijn ze zelf geen slachtoffer van huishoudelijk geweld, enkel maar om hun solidariteit te tonen. Stel je voor dat de arts voor hen dan ook telkens de politie zou bellen. Dus ja, wat moet de campagne nu eigenlijk voorstellen? Dat zullen we nooit weten, want op 24 september 2015, minder dan een maand na lancering, werd de Facebookpagina al terug offline gezet, waarschijnlijk omdat ze de bakken kritiek niet meer konden verdragen."

Sindsdien hebben we helaas niks meer van de zwarte stippen vernomen. Huiselijk geweld bestaat daarentegen helaas nog steeds, dus mocht je op enigerlei manier mee in contact komen: schroom dan niet om in te grijpen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties