Als je thuis de oudste broer of zus bent, ga dan direct naar de opticiën

Geen categorieokt 10 2015, 9:00
Oudste broers en zussen, en ook hun ouders, opgelet!
Er is geen tijd te verliezen als je de oudste broer of zus bent, zo blijkt uit een wetenschappelijke studie die gepubliceerd werd in JAMA Ophthalmology eerder deze week. Wetenschappers onderzochten namelijk 90,000 mensen tussen de 40 en 70 jaar, en toonden een verband aan tussen bijziendheid, en hoeveel oudere broers of zussen iemand had. Mensen die namelijk het eerstgeboren kind in hun gezin waren, bleken maar liefst 10% meer kans te hebben om een slecht zicht te hebben dan de andere gezinsleden. De kans op een extreem slecht zicht was zelfs 20% onder de oudste broers of zussen.
Hoe dat zo komt is nog een raadsel voor de wetenschappers, maar er wordt gespeculeerd over ouders die meer nadruk op het schoolwerk van het oudste kind leggen. Hij of zij moet daardoor vaker in de boeken duiken, waardoor het zicht vanzelf achteruit gaat.
De Amerikaanse Optometrische Associatie legt uit hoe dat komt: "Ook al kan de neiging om bijziendheid te ontwikkelen erfelijk worden doorgegeven, de ontwikkeling er van wordt ook beïnvloed door een persoon zijn of haar ogen gebruikt," aldus de website. "Mensen die veel tijd spenderen aan lezen, op de computer werken of andere intense dichtbije visuele zaken verrichten hebben een grotere kans op bijziendheid."
shutterstock_268867028-620x413
Maar het verband tussen de volgorde waarin het nageslacht geboren wordt, en het ontwikkelen van slechtere ogen fascineert. Is dit wel echt of is het een sterk verhaal.
Professor in de optometrie Jeremy Guggenheim bevestigt dat het toch écht klopt, dit verband: "Om eerlijk te zijn, de relatie tussen geboortevolgorde interesseerde ons, omdat het een beetje apart is." En verder: "Wetenschappers zijn altijd voorzichter met het aannemen van een causaal verband als ze een correlatie zien. Maar goed, als een correlatie blijft verschijnen, dan moet het een oorzaak hebben, zelfs al is deze indirect."
Beste oudste zonen en dochters van Nederland: je weet dus wat je te doen staat. Wellicht toch maar even je ogen laten testen één dezer dagen? Je weet namelijk maar nooit! Bel de opticiën maar, of probeer het gewoon zelf online:
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/10/UHAC-Eye-Test.mp4"][/video]
.
De schrijver van dit artikel maakt meteen een afspraak met de dichtstbijzinde opticiën. Ook hij is namelijk de oudste thuis
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten