Als we niet uitkijken, neemt dankzij het klimaatbeleid de honger en de extreme armoede flink toe

Als we niet uitkijken, neemt dankzij het klimaatbeleid de honger en de extreme armoede flink toe

Een windmolenpark pal naast het huis van een arme familie in Bangladesh. Bron: Salvacampillo / Shutterstock.com.

Het klimaatbeleid gaat wereldwijd voor grote honger en een toename van de armoede zorgen als dit niet op een intelligente manier wordt geïmplementeerd. Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat waarschuwt voor het opzetten van "oogkleppen" in een onderzoek naar hoe maatregelen uit het Klimaatakkoord van Parijs in verhouding staan tot ander VN-beleid.

Voornamelijk Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië dreigen de dupe te worden van nieuwe strenge klimaatnormen. Veel mensen daar zijn afhankelijk van de olie-industrie, of van landbouw. Bij een veelvoud aan duurzame energie, prijsstijgingen in de akkerbouw zouden veel arme agrariërs en raffinaderijwerknemers werkloos raken.

Het klimaatbeleid kan dus alleen worden doorgezet als er ook ook is voor de armste inwoners van de wereld, zo legt het PBL uit. Anders gaat winst op het terrein van klimaat onmiddellijk ten koste van voortgang op andere terreinen.

Want behalve armoede kan ook de biodiversiteit verder in verval raken, denkt het Planbureau verder. Grote waterkrachtcentrales zouden wel eens kunnen afrekenen met hele vissoorten. Zaak om het klimaatbeleid dus bijzonder doordacht door te voeren, besluit het PBL.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties