Alternative für Deutschland wordt Duitse versie van PVV, Frauke Petry afgedankt, "geen compromissen met elite"

Geen categorieapr 24 2017, 9:00
AfD heeft twee nieuwe leiders. De "gematigde" Frauke Petry is vriendelijk bedankt voor haar diensten.
Op haar partijcongres gisteren heeft Alternative für Deutschland (AfD) gebroken met de 'gematigde vleugel' geleid (en belichaamd) door Frauke Petry. Petry wilde indien nodig compromissen sluiten met andere, oudere partijen om aan de macht te komen (in coalitieconstructies). Haar partij denkt daar heel anders over en heeft de teugels nu in handen gegeven van Alexander Gauland, de aanvoerder van de radicalere vleugel van de partij. Vanaf nu is hij officieel partijvoorzitter.
Petry had "realpolitieke" plannen voor AfD om indien nodig zaken te doen met andere partijen. Het partijcongres wilde daar niets van weten. Toen Jörg Meuthen de namen opnoemde van de leiders van andere partijen en vervolgens riep, "met dit soort mensen gaan we geen coalitie aan!", werd hij hard toejuicht.
En dat is niet de enige nederlaag voor Petry. Ze is namelijk ook vervangen als lijsttrekker van AfD. De partij gaat de verkiezingen nu in met niet één, maar twee lijsttrekkers: de al eerder genoemde Gauland en Alice Weidel. Weidel staat net als Petry bekend als vertegenwoordigster van de 'gematigde' vleugel, maar zij is een lichtgewicht dat geen vuist zal kunnen of zelfs maar durven maken tegen Gauland.
Door deze machtsovername wordt AfD écht een Duitse versie van onze eigen PVV -- in ieder geval zoals die partij was tot de verkiezingen van dit jaar waarbij Wilders aangaf graag in een coalitie te gaan zitten. Ook inhoudelijk lijkt AfD als twee druppels water op de PVV: de partij wil uit de euro en maakt het "afremmen van immigratie" tot hét speerpunt van de campagne.
Voor Petry is dit natuurlijk een hard gelach. Nog maar kort geleden ging ze breed grijnzend op de foto met Marine Le Pen en Geert Wilders:
[caption id="attachment_165034" align="aligncenter" width="1024"]Bron: Geert Wilders /  Twitter. Bron: Geert Wilders / Twitter.[/caption]
Toen ging iedereen er nog vanuit dat ze AfD met succes de Bondsdag in zou brengen. Niet dus.
Volgens het Algemeen Dagblad ergert Petry zich al langere tijd aan wat de "radicale vleugel" van AfD genoemd wordt:

Frauke Petry, hoogzwanger – van haar vijfde kind, kondigde afgelopen woensdag al aan dat zij geen lijsttrekker zal zijn bij de parlementsverkiezingen. Petry stoorde zich mateloos aan de ‘fundamentalistische’ rechtervleugel in de AfD. Die lijkt een vluchtheuvel te worden voor rechts-extremisten en neo-nazi’s.

Vervolgens geeft de krant toe dat AfD op zo'n 8 procent staat in de peilingen, wat genoeg is om de partij de Bondsdag in te loodsen... en wat een normaal mens natuurlijk doet twijfelen aan de stelling dat de partij een "vluchtheuvel" aan het worden is "voor rechts-extremisten en neo-nazi's." Als er daar zoveel van waren in Duitsland zouden die al lang vertegenwoordigd zijn in het parlement.
Nee, AfD is geen club van, voor en door neo-nazi's; het is gewoon de Duitse versie van onze PVV. Een nationalistisch-populistische partij wiens achterban het gehad heeft met de verstikkende politieke correctheid van de elite. Het begint onderhand een beetje vermoeiend te worden dat elke partij met het lef om de politieke correctheid aan te pakken vervolgens weggezet wordt als een stel hakenkruis-dragende neo-Hitlers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten