Altijd al Windows 95 willen runnen vanuit je browser? Nu is je kans!

Altijd al Windows 95 willen runnen vanuit je browser? Nu is je kans!

Eén of andere geweldige whizzkid heeft een manier gevonden om besturingssysteem Windows 95 vanuit je Chrome, Firefox of Safari af te draaien... wow.

Twintig jaar geleden moest je een bijzonder goede computer hebben staan om ermee overweg te kunnen: besturingssyteem Windows 95 van Microsoft. Voor het eerst kon je daarmee FreeCell spelen, introduceerde Bill Gates de beruchte startknop, en maakte ook de prullenbak voor het eerst zijn opwachting. Revolutionair? Reken maar!

old-pc-windows-95

Fast forward naar 2016, en Windows 95 is natuurlijk hopeloos achterhaald en verouderd. Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat je er niet alsof een hoop lol mee kan beleven. Programmaknutselaar Andrea Faulds wist er wel raad mee, en maakte iets dat nog niemand ooit voor mogelijk heeft gehouden dat je dit kon maken. Windows 95 werd namelijk na twee decennia weer tot leven gewekt. En als je het wil afdraaien hoef je daar geen computer voor vrij te maken. Nee: je kan Windows 95 gewoon uitvoeren vanuit je eigen browser. Hoe gaaf is dat? Kijk zelf maar!

Andrea legt uit dat ze maar één reden voor heeft voor het programmeren van dit bijzondere staaltje digitale conservatisme:

"Nostalgie! En ik wilde heel graag de ervaring van Windows 95 van mijn kindertijd herbeleven."

En waarom dan deze versie van Windows. Waarom niet meteen helemaal oldschool gaan met Windows 3.11?

"Windows 95 is leuker. Het voelt, zoals Windows 3.1 dat nooit deed en nooit zal doen, als een "echt" operating system. Ik kan het niet goed uitleggen.

Oh, en de andere reden dat ik het gedaan heb: omdat het plezier er vanaf spat. Duh!"

Eén ding is zeker: een hoop plezier geeft het zeker! Welke zaken uit de jaren '90 zou jij graag willen terugbrengen? Flippo's? Kindernet? Happy hardcore?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties