Amerika stuurt F15's naar Nederland en IJsland om Rusland te intimideren

Geen categorieapr 03 2016, 19:00
Mijn generatie is niet opgegroeid met de Koude Oorlog. Nou, goed nieuws voor mensen van mijn leeftijd (vroeg in de dertig of jonger): we kunnen er nu alsnog achterkomen hoe onze ouders zich voelden. Er is namelijk sprake van een Tweede Koude Oorlog.
Ik ben geboren in 1984. Toen was de Koude Oorlog natuurlijk nog gaande, maar als peuter en later kleuter merkte je daar niets van. Toen ik vijf jaar oud was werd de Berlijnse Muur omver gehaald, daarna was de Koude Oorlog eigenlijk afgelopen.
Natuurlijk groeide ik wel op met boeken, tv-series en films (met name James Bond) over het kwaad van de Sovjet Unie, maar het gevaar was eigenlijk wel geweken.
Nou goed nieuws voor generatiegenoten die zich afvroegen hoe het voelde om op te groeien in een tijd dat West-Europa/Amerika en Rusland elkaar naar het leven stonden: de geschiedenis herhaalt zich.

De VS hebben twaalf gevechtstoestellen en zo'n 350 manschappen naar Europa gestuurd. De F-15's gaan het luchtruim van IJsland helpen bewaken en in Nederland deelnemen aan oefeningen. Dit heeft het Pentagon bekendgemaakt. Het is de tweede keer in korte tijd dat de VS luchtverdedigingsjagers naar Europa sturen in antwoord op Russische agressie in de regio.

[video width="1280" height="720" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2016/04/6680298769_hd.mp4"][/video]
Het trieste is dat het Westen maar wat graag een goede relatie wilde opbouwen met Rusland. En dat leek in de jaren 90 ook min of meer te gebeuren, zeker in de eerste jaren na de val van de Sovjet-Unie. Russen dachten bijzonder positief over West-Europa en Amerika. Er leek echt kans op een grootschalige verbroedering.
Helaas hadden we gerekend buiten de KGB (en diens opvolger). Russische nationalisten hadden namelijk heel andere plannen. Zij geloofden absoluut niet in de vrije markt (hoewel wel in crony capitalism), en al helemaal niet in de democratie. Achteraf kunnen we stellen dat het vanaf dag één wachten was op een nieuwe autocraat, een man die Rusland met harde hand zou regeren en zijn land weer lijnrecht tegenover het Westen zou zetten.
Vladimir Poetin is die man, natuurlijk. Hij gedraagt zich als een dictator én als vijand van het Westen. Wat Amerika nu doet -- F15's naar Nederland en IJsland sturen -- is dan ook geen daad van agressie, maar van zelfverdediging.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten