Amerikaans Hof vernedert Trump, weigert inreisverbod voorlopig opnieuw in te voeren

Geen categoriefeb 05 2017, 16:00
Donald Trump blijft de confrontatie zoeken met rechters... en alweer is hij aan de verliezende hand.
Donald Trump was absoluut niet blij met de beslissing van een rechter in Seattle die zijn inreisverbod voor mensen uit zeven islamitische landen (tijdelijk) opschortte omdat het volgens hem een discriminerende maatregel was en daardoor in strijd met de grondwet. Daarom tekende het ministerie van Justitie beroep aan tegen dat besluit.
Zondag (vandaag) boog het Hof van Beroep zich over de zaak. De uitspraak van het Hof zal Trump allerminst bevallen: de rechter wil namelijk dat beide kanten meer argumenten naar voren schuiven alvorens het Hof tot een uitspraak komt. Ze moeten dat uiterlijk voor maandagmiddag lokale tijd doen.
Het verweer van het Witte Huis komt er kort gezegd op neer dat het inreisverbod niet gericht is tegen moslims, maar tegen zeven landen die serieuze terrorismeproblemen hebben en niet in staat zijn om hun burgers goed te checken voordat zij ze naar Amerika laten reizen. Met andere woorden, het betreft hier een veiligheidsprobleem.
De staat Washington accepteert dat argument niet en werd afgelopen week in het gelijk gesteld door een federale rechter in Seattle, de hoofdstad van de staat. Volgens Washington is het namelijk wel degelijk een op religie gebaseerd discriminerende maatregel. De rechter ging daar dus in mee.
Het is nu aan het Hof van Beroep om te bepalen wie gelijk heeft. Trump wilde dat die beslissing nu al gemaakt werd, en dat het inreisverbod dus onmiddellijk van kracht werd maar dat is dus niet het geval. Hij zal minstens tot morgen moeten wachten, en misschien wel langer, zeker als ook dit Hof zich tegen zijn maatregel keert. In dat geval eindigt het uiteindelijk bij het Hooggerechtshof. En ja, dat wordt erg spannend. Er zitten namelijk vier conservatieve rechters, vier progressieve rechters, en één rechter die per zaak zijn opstelling bepaalt (Anthony Kennedy).
Al met al komt de uitspraak van het Hof van Beroep dan ook neer op een vernedering voor Trump. Die liet zich gisteren immers in niet mis te verstane bewoordingen uit over de rechter in Seattle, die hij onder meer "een zogenaamde rechter" noemde en die hij wegzette als een volidioot die de veiligheid van Amerika op het spel zet. Op zijn minst laat het Hof van Beroep door de vraag voor meer argumenten weten dat het daar absoluut niet van onder de indruk is... en op zijn slechtst is het zelfs een grote fuck you naar de president.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten