Amerikaanse overheid ligt bijna plat

Geen categorieapr 08 2011, 17:45
Democraten en Republikeinen kunnen het niet eens worden over de begroting.
President Obama wil weliswaar wat bezuinigen, maar Republikeinen vinden het niet genoeg. En terecht, natuurlijk. De Verenigde Staten zitten tot hun nek in de schulden. De overheid geeft geld uit dat ze niet heeft. Dat kun je niet eeuwig volhouden. Op een gegeven moment móét je dan snoeien in de kosten; en flink ook.
De Republikeinen worden geleid door congresman Paul Ryan. Deze volksvertegenwoordiger is met een fiscaal conservatieve begroting op de proppen gekomen, die veel beter en degelijker is dan het plan van de Democraten.
Hoewel Ryans plan vele malen beter is dan het voorstel van Democraten gaat het eigenlijk ook nog niet ver genoeg. Het is een goed begin, zeker, maar er valt nog veel meer te doen:

In FY 2011, we are running a $1.425 trillion deficit. This single year of spending will take our public debt from 62.1% of GDP up to 69.1% of GDP. Now, in our daily life, whenever we run up a debt the first thing we ask is: How long will it take me to pay this off? So, how long will it take to pay off the debt we're adding just this year? Or, a slightly easier task: how long will it take to get the debt/GDP ratio back to what it was only 6 months ago?

The teal line and red line are the Deficit Commission and Ryan's plan, respectively. The teal line makes it back to the gray line by the end of 2022. Ryan's plan? Well, you'll have to wait another 10 years.**

Onthoud vervolgens even dat Democraten George W. Bush bekritiseerden omdat hij teveel uit zou geven en 'onverantwoordelijk' bezig was. Vergeleken met Obama was Bush echter de verantwoordelijkheid zelve.
Hoewel de kiezer begrijpt dat er flink bezuinigd moet worden weigeren Democraten voorlopig akkoord te gaan. Zij houden de poot stijf. Er zijn teveel linkse hobbies die ze willen blijven financiëren en ze hebben helemaal geen trek in grootschalige hervormingen; dan konden ze de vakbonden immers weleens tegen zich in het harnas jagen, en dat moet natuurlijk ten koste van alles voorkomen worden. Ja, zelfs ten koste van de financiële toekomst van hun land.
En dus kon de overheid binnenkort weleens worden platgelegd. Als er geen begroting doorkomt kunnen overheidsdiensten namelijk niet gefinanciëerd worden. Alleen de belangrijkste diensten blijven dan actief (de belastingdienst bijvoorbeeld).
Het heeft er alle schijn van dat Democraten daar graag op aansturen. In het verleden is namelijk gebleken dat de partij die verantwoordelijk wordt gehouden voor de shutdown flink aan steun inboet. Democraten hopen dat ze de schuld in de schoenen kunnen schuiven van Republikeinen: dan krijgen ze uiteindelijk toch nog hun zin én kunnen ze de volgende verkiezingen winnen. 
Dat dit ook betekent dat hun eigen kinderen en kleinkinderen straks in een minder welvarend land leven dan zij, ach, het zij zo. Je kunt immers niet alles hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten