Amnesty International huilt: "Twitter is vrouwonvriendelijk!"

Amnesty International huilt: "Twitter is vrouwonvriendelijk!"

Ach gossie. Zakdoekje nodig?

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft Twitter onderzocht. Jawel, echt waar. En wat komt er uit dat onderzoek naar voren? Twitter lijkt erg vrouwonvriendelijk te zijn. Vrouwen krijgen "bovengemiddeld" veel "hatelijke, racistische en homofobe tweets" toegestuurd. Nu.nl -- altijd bereid om nieuwe media aan te vallen -- legt uit:

Volgens Amnesty is 7,1 procent van alle tweets die naar vrouwen worden gestuurd "problematisch" of "grievend". De organisatie onderzocht miljoenen tweets die in 2017 werden ontvangen door 778 vrouwelijke journalisten en politici.

Serieus? 7,1 procent? Als je een headline schrijft als "Amnesty: 'Twitter is een beerput voor vrouwen" verwacht je toch wel een iets hoger percentage dan dit. We hebben het niet eens over 1 in 10. Ja, dat is nog altijd te veel, maar om nou te roepen dat het zo allemaal niet kan en dat het verschrikkelijk is? Een tikkeltje overdreven.

Maar Milena Marin van Amnesty vindt dat duidelijk niet. "Nu hebben we data om te bewijzen," zegt zij, "wat vrouwen ons al lang vertellen: dat Twitter een plek is waar racisme, vrouwenhaat en homofobie onbelemmerd kunnen gedijen."

Onbelemmerd kunnen gedijen? Hoe krijg je het in vredesnaam je strot uit? We hebben het over 7 PROCENT. ZEVEN. Niet zeventig, maar zeven.

Twitter heeft dan ook terecht gepikeerd gereageerd op de nonsens van Amnesty. Zo zegt het bedrijf dat het zich absoluut niet kan vinden in wat Amnesty "problematische" tweets noemt. Volgens Twitter vallen heel veel van de tweets die er door Amnesty worden uitgehaald luid en duidelijk onder de vrijheid van meningsuiting.

Nou, zegt Amnesty:

"We vonden het belangrijk om de reikwijdte van de beerput op Twitter te belichten in al haar vormen, om te onderkennen dat die berichten samen een effect hebben op vrouwen die zich ook vrijelijk willen uiten op dat platform."

Met andere woorden, Amnesty International roept nu officieel om online safe places. Vrouwen moeten zich "veilig voelen" op Twitter, en moeten zich "vrijelijk kunnen uiten." Natuurlijk geldt dat "vrijelijk uiten" niet voor mensen die toevallig een niet-politiekcorrecte mening hebben, want die mening is dan meteen weer discriminerend, racistisch, homofoob, of vrouwonvriendelijk. "Vrije uiting" moet wat Amnesty betreft heel erg beperkt zijn. En dus niet vrij, maar ja, leg dat maar eens uit aan deze linkse activisten.

Afijn. Natuurlijk is het niet plezierig om asociale en haatdragende tweets te lezen. Met enige regelmaat zie ik dat soort berichten zelf ook -- en ja, daar word je weleens moe van. Maar laten we het in vredesnaam ook niet erger maken dan het is. Zeven procent. Guttegut.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties