Amsterdam introduceert de 'Spaanse Edelman-Piet.' Zwarte Piet is weg

Geen categorienov 07 2017, 8:00
Zwarte Piet is vanaf nu permanent uit het Amsterdamse straatbeeld verdwenen. Ook Regenboogpiet is er niet bij.
Het is definitief einde oefening voor Zwarte Piet in Amsterdam. De hoofdstad doet nog wel aan Sinterklaas, maar komt met een héél ander soort Piet dan we tot nu toe ooit gezien hebben: de Spaanse edelman-Piet.
Wut? Yep:

De bijna 400 pieten krijgen bij de Amsterdamse sinterklaasintocht een compleet nieuw uiterlijk. Met nieuwe felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar, krijgen de pieten het uiterlijk van Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw... Wat schmink betreft houdt Amsterdam het bij roetvegen. De nieuwe kledij en de schmink moeten het uiterlijk van de piet zo neutraal mogelijk houden.

Volgens de organisatie is het debat over Piet daarmee beklonken. Sinterklaas moet "op een voor een ieder acceptabele wijze" gevierd worden. Dat hebben ze hiermee bereikt, aldus de Amsterdamse Sint-organisatie.
Naast de edelmannen-Pieten zijn er nog zes andere soorten Pieten die dit jaar geïntroduceerd worden in Amsterdam. Het gaat om schoorsteenpieten, dj-pieten, paardenpieten, postpieten, en commandantenpieten. Zeg maar alle mogelijke soorten Pieten behalve Zwarte Piet (en, goddank, die vreselijke Regenboogpiet).
Het is nu de vraag in hoeverre het Amsterdamse 'voorbeeld' gevolgd wordt door andere steden. Gaan al die andere grote steden -- zeker multiculturele steden -- ook om en is Nederland over een jaar of drie tot vijf helemaal Zwarte Piet-vrij, of houden zij tóch voet bij stuk en laten ze het Amsterdam op hun manier vieren, maar houden ze het zelf bij het oude?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten