Amsterdam wil milieuzones om ondernemers te pesten

Geen categoriedec 11 2014, 14:05
Het ondernemertje pesten gaat doorrr.
Ondernemers in Amsterdam opgepast: al het bedrijfsverkeer in de hoofdstad moet over maximaal tien jaar 'uitstootvrij' zijn. Hoe Amsterdam dat gaat doen? Nou, door gewoon vanaf 1 januari 2017 bestelbusjes en een jaar later oude taxi's en touringcars niet meer toe te laten in de stad.
Jep, er komt een verbod in de vorm van een milieuzone (dat klinkt namelijk wat vriendelijker). Het plannetje is afkomstig van D66-wethouder Abdeluheb Choho, aldus De Telegraaf:

Sinds 2008 geldt een milieuzone in de hoofdstad voor het zware vrachtverkeer, die in 2020 zal worden aangescherpt. Choho breidt dit voertuigverbod per 1 januari 2017 uit naar bestelwagens. Busjes en andere grote bedrijfsauto’s van voor bouwjaar 2000 worden geweerd uit het gebied binnen de ring. Op 1 januari 2018 wil het stadsbestuur de milieuzone verder oprekken naar taxi’s en touringcars. Van taxichauffeurs wordt geëist dat zij op die datum over een voertuig beschikken met minimaal een Euro 5-dieselmotor, touringcars moeten voorzien zijn van een Euro 4-dieselmotor.

Volgens de krant komt het erop neer dat álle bedrijfslogistiek wordt gereguleerd, wat dus betekent dat ondernemers opnieuw de dupe zijn van een bemoeizieke overheid.
De D66-wethouder die zich bekommert om 'duurzaamheid' zegt: "De combinatie van stimuleren en reguleren wordt gericht op de belangrijkste vervuilende verkeersgroepen in de stad. Dit zijn vrachtvoertuigen, bestelvoertuigen, taxi's, touringcars, openbaar vervoer (bussen) en personenauto's."
Overigens is Amsterdam niet de eerste stad met een milieuzone. In Utrecht hebben ze zo'n hekel aan iets oudere dieselauto's dat iedereen die nog wél met zo'n bak de stad in durft te komen een prent krijgt van 220 euro. Hoppa, inleveren maar.
Het is zo ontzettend ondoordacht. Terwijl auto's door nieuwe technieken als vanzelf steeds zuiniger worden, menen linkse politici dat het goed is om nu alvast een verbod in te stellen voor bepaalde groepen voertuigen die in hun ogen te oud en dus milieuvervuilend zijn.
Het effect van het verbod zal amper meetbaar zijn. Ook is het niet te handhaven. In plaats van dat de Amsterdamse politie op de hielen van de Mocro-maffia zit, moet er straks streng worden gecontroleerd of de bestelbusjes niet teveel vervelende stofjes uitstoten. Sorry, ik ben even heel diep zuchten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten