Amsterdamse Al Ummah Moskee luidt de noodklok: het bestuur zit opgescheept met radicale imam

Geen categorienov 22 2016, 18:00
Het bestuur van de Al Ummah moskee in Amsterdam Nieuw-West is gematigd. Voor zover het goede nieuws.
Het slechte nieuws? Helaas worden de relatief gematigde denkbeelden van de bestuursleden niet gedeeld door de man die de gelovige leden van de moskee écht beïnvloedt: de imam.
Tot kort voor de zomervakantie werd de Al Ummah moskee bestuurd door een bende salafisten. Zij hadden de moskee stapje voor stapje overgenomen en hadden het dan uiteindelijk voor het zeggen gekregen. Gelukkig kwam er enkele maanden geleden een einde aan hun invloed: het oude bestuur werd vervangen door moslims die een "gematigdere islamitische stroming vertegenwoordigen."
Op zich is dat natuurlijk goed nieuws: salafisten hebben één moskee minder. Geweldig mooi. Laten we hopen dat meer moskeeën eenzelfde lot zullen ondergaan.
Helaas is er ook slécht nieuws te melden: kort voor het bestuur opzij werd geschoven gaf het een bepaalde imam nog snel even een lang­jarig contract. Daardoor zit het huidige bestuur nog steeds met deze imam opgescheept.
De imam in kwestie is een echte haatbaard. Ene Khalil Aitblal, de oud-woordvoerder van Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam, legt uit:

"De preken van deze imam wijken af van wat de leden gewend zijn. Het huidige bestuur vaart een positieve koers. De bestuurders zitten in hun maag met de imam."

De interne spanningen zijn ondertussen al zo ver opgelopen dat verschillende bestuursleden hun functies hebben neergelegd. Dit puur uit angst om verder in het conflict te worden gezogen. Of, waarschijnlijk beter gezegd: uit angst voor de salafistische imam en zijn radicale vriendjes. Als extremistische moslims ergens om bekendstaan dan is het immers dat ze met heel veel plezier geweld gebruiken, niet alleen tegen niet-moslims, maar ook tegen medemoslims.
Dat wordt ook meteen maar weer even bewezen door de broer van de radicale imam in kwestie. Afgelopen maandag (gisteren dus) publiceerde het Parool namelijk een artikel over deze vent; hij had onlangs grof geweld gebruikt tegen een 80-jarige gebedsoproeper. Hier de videobeelden van die matpartij:
[video width="400" height="220" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2016/11/knettergekke-imam.mp4"][/video]
Het zou al de zoveelste keer geweest zijn dat deze broer geweld gebruikte tegen mensen die er andere (lees: minder radicale) denkbeelden op nahouden dan hij. Nadat hij de hoogbejaarde man vol tegen de grond had geslagen sloeg de broer van de imam op de vlucht. Volgens ingewijden zou hij alweer in Marokko zitten.
Maar ondertussen kan broerlief de imam dus wel gewoon lekker doorgaan met zijn 'werk,' wat in zijn geval betekent: met het indoctrineren van jonge moslims. Het bestuur zit met de handen in het haar, en de politiek zit erbij en kijkt ernaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten