Amsterdamse rechters delen tot vier keer hogere straffen uit bij vuurwapengeweld

Geen categorieaug 10 2019, 11:00
Amsterdamse rechters zijn het vuurwapengeweld goed zat in hun gemeente. Zij delen tot vier keer hogere straffen uit voor vuurwapengeweld dan rechters in de rest van het land. Goed bezig! Via de NOS.
Wie in Amsterdam een delict pleegt met een vuurwapen of een granaat, krijgt véél zwaardere straffen dan elders in het land. Rechters proberen actief een signaal af te geven dat het wel een keer mooi is geweest met die gewelddadige vorm van criminaliteit in onze hoofdstad.
De landelijke richtlijn voor het aanpakken van iemand met een pistool op zak, ligt op drie maanden celstraf. In Amsterdam krijg je daar tegenwoordig makkelijk een jaar voor. Recentelijk kreeg een 33-jarige Amsterdammer zelfs 15 maanden cel voor wapenbezit. Daarbij is het wapen dus nog niet eens gebruikt bij een bedreiging of is er ook maar één kogel gelost!
Amsterdamse rechters komen dan ook binnenkort met een eigen richtlijn. Volgens mij kunnen we dat alleen maar toejuichen. Criminaliteit loopt in die gemeente de spuigaten uit en de vorm die de criminaliteit daar aanneemt lijkt soms meer op een conflictgebied. Jonge knaapjes die iemand overhoop proberen te schieten met volautomatische wapens komt daar toch beduidend vaker voor dan in de rest van het land. Hartstikke goed dus dat rechters met een eigen richtlijn komen. Dit is één van de weinige keren dat Amsterdam echt een voorbeeld is voor de rest van (rechtsprekend) Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten