Angst voor terreur bij EO-Jongerendag: strengere beveiliging dan ooit

Angst voor terreur bij EO-Jongerendag: strengere beveiliging dan ooit

Welkom in onze nieuwe werkelijkheid, waar grote bijeenkomsten streng beveiligd moeten worden uit angst voor aanslagen.

Aanstaande zaterdag is de 43ste EO-Jongerendag, dé dag voor christelijke jongeren om God op hún manier te aanbidden en gelijkgestemden te ontmoeten. Deze dag is al jarenlang een feest voor dit soort jongeren. Dit keer zal het helaas een feest met een zwart randje zijn vanwege de aanslag in Manchester: de beveiliging is strenger dan ooit.

Een woordvoerder van de organisatie laat weten dat er geen tekst en uitleg wordt gegeven over de aard van de genomen maatregelen ("We willen geen slapende honden wakker maken"), maar de directeur van het Gelredome -- waar de Jongerendag gehouden wordt -- wil wel kwijt dat er "zichtbare on onzichtbare maatregelen" worden getroffen.

Eén van die maatregelen is dat de 20.000 bezoekers zaterdag extra worden gecontroleerd; niet alleen als ze het stadion binnenkomen, maar zelfs al als ze het terrein van het stadion betreden. Voorheen was dat laatste niet het geval. Nu dus wel. De reden laat zich raden: de aanslag in Manchester werd gepleegd buiten de zaal waar het concern van Ariana Grande plaatsvond, niet erin.

Daarom moet daar nu ook ernstig rekening mee worden gehouden.

Het is ongelooflijk triest dat we op het punt beland zijn waarop zelfs iets vredigs als de EO-Jongerendag -- wellicht hét vreedzame evenement dat jaarlijks terugkeert in ons land -- niet langer een veilige plek is. Dan kan de organisatie wel roepen dat ze geen slapende honden willen wakker maken, maar het trieste feit is dat islamistische extremisten al lang en breed wakker zijn. Dat hebben we recent weer gezien bij de Notre Dame (aanval op agent), in Manchester (aanslag op concert Ariana Grande) én in Londen (aanslag met busje, vervolgens met messen). Daarbij geven ze de voorkeur aan grote evenementen, maar als dat niet kan lijken ze het ook prima te vinden om 'gewoon zomaar ergens' onschuldige mensen af te slachten.

Daardoor moet zo'n schitterend evenement als de EO-Jongerendag dus extreem goed beveiligd worden... en we vinden dat eigenlijk nog normaal ook.

Nou, dat is het dus niet. Het is een grove schande dat dit nodig is, en het zou reden moeten zijn voor onze politici om nu eindelijk te erkennen dat de strijd tegen het terrorisme een oorlog is, en dus ook zo uitgevochten moet worden.

Het thema van de EO-Jongerendag is een bijzonder mooie en krachtige, maar ook één die nu belangrijker is dan ooit: Fear not. Dat heeft volgens de organisatie inderdaad ook betrekking op terrorisme. "De boodschap aan de jongeren is: wat er ook om je heen gebeurt, God is altijd bij je. Hij laat je niet alleen," aldus een EO-woordvoerder.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties