Angstpolitiek is nooit verstandig!

Geen categorieapr 04 2011, 20:30
Joost Niemoller heeft ongelijk met zijn pleidooi, eerder vandaag, om een referendum te houden over de toekomst van kernenergie in Nederland. Als de politiek bloed ruikt op beleidsgebieden die door een actuele ontwikkeling weer punt van discussie kunnen worden, dan haalt zij een oud truukje van het liberale midden weer van stal: het volksreferendum. Dit is geen goede beslissing, sterker nog, het is het zo mogelijk het domste wat je zou kunnen doen! Oh, en plat populistisch, dat ook nog.
Voorgestelde referenda gaan nooit over punten die niet actueel zijn. Niemand zal nu een referendum voorstellen over de doodstraf of het opschroeven van de gelden voor de waterwerken. Die halen het immers nooit. Maar als er morgen een massamoordenaar wordt opgepakt die op de meest onmenselijke wijze zijn slachtoffers ombracht en geen enkele spijt betuigt, dan kan de PVV wel eens punten scoren met het voorstel van een doodstrafreferendum. En als de dijken doorbreken in een grote storm, dan zullen partijen over elkaar heen buitelen om een referendum voor te stellen. De mening van het volk geeft namelijk vermeende ‘legitimiteit’, en dan hebben we het nog niet gehad over het electorale voordeel als jij degene bent die om die mening vraagt. Ons aller Liesbeth van Tongeren is dan ook niet vies van een stevig staaltje populisme en schreeuwt van de daken dat we naar het volk moeten luisteren. Geen kernenergie meer! Prachtig allemaal, maar zullen we dan ook de psychologie er maar even bijpakken?
Joost zal vast niet ontkennen dat een referendum vóór Fukushima een totaal andere uitkomst gehad zou hebben dan vandaag. (wat is dan nog de waarde van zo'n referendum, Joost?) De angst grijpt stevig om zich heen. Kan ook moeilijk anders, als je dagelijks wordt bestookt met horrorverhalen uit de Oost. Dan kan iedere kernwetenschapper - op de specialisten van Greenpeace na dan - wel roepen dat er werkelijk helemaal, maar dan ook helemaal geen enkel risico is voor Borselle II, daar luistert even niemand meer naar. Of wel?
Het wonderlijke aan de meting van peil.nl is dat op 30 maart liefst 59 % van de ondervraagden aangaf te menen dat kernenergie (heel) veilig is, terwijl 51 % van diezelfde ondervraagden aangaf tegen de bouw van een nieuwe centrale te zullen stemmen. Merk je de discrepantie, Joost? Dat zal ook precies de uitkomst van een referendum zijn. Niet de mening van het volk wordt gemeten, maar de angst van het moment. En dat is toch geen voedingsbodem voor beleid, wat jij, Joost?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten