Anjem Choudary is vrij om moslims te radicaliseren

Anjem Choudary is vrij om moslims te radicaliseren

De Britse overheid valt hem af en toe lastig, maar dat is het dan wel.

Anjem Choudary is één van de bekendste moslims van Groot-Brittannië. Niet omdat hij een geweldige zakelijke carriere heeft opgebouwd, of omdat hij de integratie van allochtone moslims wil bevorderen, maar omdat hij een radicaal pur sang is, die een behoorlijke supportersschare heeft vergaard.

Tegenwoordig kent iedereen hem als de grootste ISIS-ronselaar in Engeland. Hij maakt geen excuses voor de terroristische organisatie; sterker nog, hij vindt dat ze prima bezig zijn. Ze doen wat hem betreft wat de Islam eist van haar volgelingen; prima dus.

De Washington Post heeft een interview gepubliceerd met deze haatbaard die al jaren opereert vanuit het Verenigd Koninkrijk. Meer dan wie ook is hij ervoor verantwoordelijk dat veel jonge Britse moslims geradicaliseerd zijn en afgereisd zijn naar het door ISIS-bezette gebied. Geen mens die eraan twijfelt dat Jihad John - de ISIS-terrorist die de onschuldige gijzelaars steeds onthoofd - één van Choudarys grootste fans is.

Ik citeer Choudary zelf maar even:

“We believe there will be complete domination of the world by Islam,” says the 47-year-old, calmly sipping tea and looking none the worse for having been swept up in a police raid just days earlier. “That may sound like some kind of James Bond movie — you know, Dr. No and world domination and all that. But we believe it.”

Daar voegt hij aan toe dat hij ervan overtuigd is dat de gewapende strijd nog maar net begonnen is, en dat westerse landen er uiteindelijk ook aan moeten geloven. In een paar jaar tijd zal de zwarte ISIS-vlag ook wapperen boven Number 10 Downing Street en het Witte Huis.

Dat soort uitspraken zijn natuurlijk vreselijk. Choudary is een islamofascist - een islamitische nazi - die juicht als onschuldige niet-moslims worden afgeslacht. Erg. Heel erg.

Maar wat dit verhaal zo mogelijk nóg erger maakt is het feit dat hij gewoon door kan gaan met het verspreiden van haat, het aanmoedigen van geweld, en het indoctrineren van jonge moslims. Zoals de Washington Post uitlegt:

But even as a coalition that includes Britain and the United States wages war on the Islamic State, Choudary and other enablers remain free to spread their seductively messianic ideology on the streets of the United Kingdom and globally, through the Internet. They do so by taking advantage of the very rights they condemn as un-Islamic and by using their considerable charisma to lure lost souls.

Een medewerker van MI6 laat weten dat mensen zoals Choudary heel moeilijk te pakken zijn omdat ze de grenzen van de huidige wetgeving goed in de gaten houden. "These guys are very good at knowing where the limits of the law lie," aldus Richard Barrett, een voormalig contraterrorisme directeur van MI6. "They're also very slick, very plausible and very persuasive." Natuurlijk weet de staat precies wat Choudary uitvoert, maar, is de klacht, er kan zo verdomd weinig aan worden gedaan.

Vorige maand kwam Choudary even in de problemen toen de politie hem meenam naar het bureau op verdenking van aan terrorisme gerelateerde misdrijven, maar een dag later liet men hem alweer gaan. Zo gaat het steeds weer: hij zet een groepering op, die wordt vervolgens illegaal verklaard, waarna hij de groep ontbindt... en een nieuwe creëert, met dezelfde mensen, dezelfde denkbeelden, dezelfde structuur, maar een andere naam.

Deze haatbaard vindt dat zelf fan-tas-tisch. Ja, de meerderheid van de radicale moslims in Engeland die aanslagen hebben gepleegd of die de wet met voeten hebben getreden zijn leden geweest van één van zijn vele netwerken, maar hé, bewijs maar eens dat hij erachter zit:

“You need sufficient evidence,” he says, as numerous admirers stop by to vow their support. “And they have no evidence whatsoever.”

Zijn strategie is simpel: hij jut moslims op om in actie te komen door continu te spreken over de noodzaak van de jihad en keer op keer te herhalen dat terrorisme verdedigbaar, nee, eervol zelfs!, is, maar als een onderknuppel daadwerkelijk iets doet beweert hij niet betrokken te zijn geweest bij de voorbereiding en de uitvoering:

“If you look at the people who have been through Choudary’s organizations, it’s deeply worrying. And his role has been pivotal,” said Nick Lowles, Hope Not Hate’s chief executive. “There’s no evidence that he’s directly implicated in these plots. But he gives the ideological justification for jihad, for war against the West. And around him are figures who are much more involved in sending people to Syria or encouraging people to go to terrorist training.”

Het gevolg: de Britse staat kan hem niets maken.

Ondertussen gaat hij dus door met het verspreiden van zijn hatelijke en gewelddadige denkbeelden. Iedere dag zijn er weer meer Britse moslims die af willen reizen naar het door ISIS-bezette gebied om daar onschuldige andersdenkenden af te slachten, en dat allemaal omdat Choudary ze geïndoctrineerd heeft.

Dit is te gek voor woorden. Een democratie moet zichzelf kunnen verdedigen. De rechtsstaat zonder zelfsverdedigingsmechanisme tegen dit soort gekken is niets waard.

Premier David Cameron en zijn Tories moeten er alles aan doen om Choudary alsnog aan te pakken (en het land uit te zetten na een lange, lange gevangenisstraf). Pas de wet aan, infiltreer zijn netwerk, luister hem en zijn vrienden af... doe alles wat nodig is om hem definitief uit te schakelen. En als het bewijs dan nog niet rond komt. Ach. Tsja. Ongelukken gebeuren nu eenmaal, nietwaar?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties