Antwoord CDA op begroting 2015: meer Europa!

Geen categorieaug 28 2014, 11:30
Inmiddels tekenen de contouren van de Miljoenennota zich duidelijk af, en dus heeft het CDA alvast een antwoord geformuleerd. Een eurofiel en erg slecht antwoord, zelfs.
Er is overeenstemming tussen coalitie en 'bevriende oppositie' over de begroting, en dus kan het kabinet aan de knutsel om de puntjes op de i te zetten voordat Prinsjesdag aanbreekt.
Wat we tot dusverre te weten zijn gekomen over de begroting, getuigt niet van grootse en meeslepende visies of spectaculaire beleidsomwentelingen. Nee, het is vrij zakelijke en bureaucratische begroting. Meeste budgetten blijven min of meer gelijk. Ontwikkelingshulp krijgt er wat bij, defensie krijgt er wat bij, onderwijs krijgt er wat bij. En bij de zorg gaat er iets af.
Uiteraard leest de (niet-bevriende) oppositie ook de krant, en dus krijgen de fractievoorzitters van de overige politieke partijen - met name CDA, SP en PVV - nu de kans een antwoord te formuleren. En Sybrand Buma van de christendemocraten bijt kennelijk het spits af:

Buma pleit voor zelfvoorzienende landbouw

Op voedselgebied moet ons land niet afhankelijk worden van instabiele landen. Daarom moet Nederland in zijn eigen voedselvoorziening kunnen voorzien.

Dat stelt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma donderdag in de Volkskrant.

Ah, kijk. Visie! Het CDA heeft inderdaad scherp onder ogen wat er precies schort aan de VVD-PvdA-D66-CU-SGP-begroting en probeert dat er nu zelf aan toe te voegen.
Helaas alleen, dat Buma dat gebrekkig uitvoert en zijn zogenaamde visie eigenlijk een dekmantel is voor ongebreidelde eurofilie. Want als we er ons iets meer in verdiepen zien we dit:

Die 'Nederlandse landbouwsector' moet overigens in Europees verband worden begrepen. 'Het gaat er om dat voedsel in onze veiligheidszone wordt geproduceerd', zegt Buma. 'De Europese gemeenschap werd ooit opgericht om de productie van kolen en staal te garanderen in een onveilige wereld. Die kerntaak wordt nu weer belangrijk.'

Buma ziet de toegenomen onveiligheid als een reden onverminderd door te gaan met het Europese landbouwbeleid, waarbij vanuit Brussel veel subsidie naar boeren gaat.

Oftewel: er is een grotere rol weggelegd voor de Europese Unie. Wie denkt Buma precies voor de gek te houden? Dit is een wel heel doorzichtige poging om het blazoen van Brussel schoon te vegen en daarnaast een klassieke 'Verhofstadtiaanse' redenering: is er een probleem? Meer Brussel is automatisch de oplossing!
En zo sneeuwt Buma's andere punt - over landbouw - dus geheel onder. En dat is jammer, want er zit wel degelijk iets in de opmerking dat zelfvoorzienendheid belangrijk wordt in een tijd waarin de vrede niet gewaarborgd is. Helaas is bij het CDA deze pijnlijke waarheid niet meer dan een excuus om Brussel nog eens wat extra bevoegdheden en geld toe te stoppen. Tja, zo hebben we alsnog niks aan die visie die dit kabinet zo ontbeert.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten