Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, waar moet ik op letten?

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, waar moet ik op letten?

Een bestaan als zelfstandig ondernemer heeft twee kanten. De vrijheid en flexibiliteit van een eigen onderneming wordt doorgaans als een groot voordeel beschouwd. Aan de andere kant zul je in het geval van ziekte of invaliditeit zelf voor je inkomen moeten zorgen. Om risico’s te mijden zou je een arbeidsongeschiktheidsverzekering af kunnen sluiten. Waar moet je op letten bij deze verzekering?

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Voor zelfstandig ondernemers brengt een ziekte of invaliditeit veel zorgen met zich mee. Wanneer het onmogelijk wordt om te werken valt namelijk het inkomen weg. Door het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kun je dit probleem echter voorkomen. Deze biedt namelijk de zekerheid van een inkomen bij ziekte of invaliditeit. Na het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering betaal je elke maand een premiebedrag.

Bedrag dat de polis uitkeert
Bij het afsluiten van een AOV zijn er echter een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Deze bepalen namelijk de hoogte van de premie en manier waarop de polis uitkeert. Ten eerste dien je goed aan te geven hoe je het bedrag wilt ontvangen. Bij het afsluiten van de verzekering heb je namelijk de keuze tussen rubriek A of B. In rubriek A vul je het bedrag in dat je elk jaar wilt ontvangen. Rubriek B betreft echter het bedrag dat je de komende jaren uitgekeerd wil krijgen.

Standaard of leeftijdsafhankelijk tarief
Daarnaast dien je bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering een keuze te maken tussen een standaard tarief of een leeftijdsafhankelijk tarief. Bij de eerste optie betaal je een vaste AOV premie per jaar. Een leeftijdsafhankelijk tarief loopt de premie elk jaar op. Tevens dien je aan te geven wanneer je wilt dat de AOV moet stoppen met uitkeren. Dit betreft doorgaans een leeftijd tussen de 50 en 65 jaar.

Hoogte van de premies
Verschillende factoren zijn van invloed op de precieze hoogte van de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Denk onder andere aan je leeftijd, en de mate van arbeidsongeschiktheid. Bij deze laatste optie speelt het zogeheten arbeidsongeschiktheidcriterium een doorslaggevende rol. Dit bepaalt namelijk het percentage dat je uiteindelijk ontvangt van het verzekerde bedrag. De verzekeraar kijkt daarbij wat voor werk je eventueel nog wel kan doen (gangbare arbeid). Wanneer je bijvoorbeeld nog wel de post kan lopen ontvang je een lagere uitkering. Het bedrag ligt echter een stuk hoger wanneer je daadwerkelijk niet meer in staat bent om te werken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties