Arm Amsterdam: Van Aartsen zal 'niets doen' om gebedsoproep van Westermoskee tegen te houden

Geen categoriefeb 21 2018, 16:00
Amsterdammers die de pech hebben om in de buurt van de Westermoskee in West te wonen, kunnen zich gaan opmaken voor een dagelijkse - misschien wel vijf maal daagse - onderbreking van hun rust.
Woont u in Amsterdam-West, in de buurt van de in 2016 geopende Westermoskee? Dan is u misschien wel eens opgevallen dat er op het gebouw een torentje zit, een zogenaamde minaret. Bij de bouw van het gebedshuis is gedaan alsof dat ding er puur voor de sier zit: op een moskee hoort nu eenmaal een minaret, niet waar? Nu blijkt echter dat ze dat ding hoogstwaarschijnlijk ook willen gaan gebruiken waar het eigenlijk voor bedoeld is: het verspreiden van de gebedsoproep over de buurt.
Technisch gezien hoort dat vijfmaal per dag te gebeuren: één keer voor elke keer dat moslims horen te bidden op een dag. Dat is natuurlijk prima in landen waar het meerendeel van de bevolking islamitisch is en dus ook daadwerkelijk wat heeft aan zo'n oproep, maar in het - vooralsnog - overwegend niet-islamitische Nederland betekent het vooral een hels kabaal voor omwonenden.
En dat moet je je inwoners als stadsbestuur gewoon niet aan willen doen. Het zou dan ook door en door logisch zijn als de gemeente Amsterdam een stokje zou steken voor dit herrievoornemen, zeker aangezien het moskeebestuur bij aanvang van de bouw had beloofd géén oproep te zullen nastreven. Volgens vervangend burgemeester Jozias van Aartsen is het nog maar de vraag of daar echt concrete plannen voor zijn, maar indien dat wél zo is, zal hij geen vinger uitsteken om de rust van zijn burgers te beschermen, meldt hij als reactie op raadsvragen van de VVD. Nee, in plaats daarvan zal hij gemeentelijke verordeningen aanpassen om het geschal mogelijk te maken. De omgekeerde wereld, dus eigenlijk.
Want ja, je zou je als burgervader toch maar verzetten tegen islamiserende trekjes, zeker als het om een moskee gaat die doodleuk vanuit het buitenland bestuurd wordt. Want kerkklokken mogen ook, klinkt het. Dat die vooral een puur seculiere functie hebben - het aangeven van de tijd - is natuurlijk volstrekt irrelevant.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten