Schoenwinkels maken slim gebruik van groene gektes: leerloze kleding is opeens 'veganistisch'

Geen categoriefeb 21 2018, 17:00
En pijnlijk genoeg schieten veganisten zichzelf vaak in de voet door zulk schoeisel te kopen.
Vegetarisch zijn is zó jaren '10. Als je tegenwoordig een beetje groen en links bent en niet je kinderen achter wilt laten op een wereld die we zelf helemaal naar de PalestijnenFilistijnen hebben geholpen, ben je veganist. Geen producten dus eten waaraan dieren te pas zijn gekomen, en die lieve beestjes zelf al helemaal niet, natuurlijk.
Dit fenomeen beperkt zich echter allang niet meer tot hetgeen je op je bord krijgt. Nee, alles wat we gebruiken moet zonder dierlijke producten gemaakt zijn. Een leren tas? Uit den boze. Een Noorse wollen trui met vrolijke patronen erop? Geen sprake van. Al kijkt dat rendier op die trui nog zó vrolijk: het is stiekem een bron van enorm dierenleed.
Het moge wel duidelijk worden uit mijn woorden: een veganistisch bestaan zou niets voor mij zijn. Anderen mogen daar anders over denken en anders handelen - iedereen moet zijn leven immers kunnen inrichten zoals hij dat zelf wil. Helaas voor die mensen, wordt er tegenwoordig wel flink misbruik gemaakt van hun voorkeuren, blijkt vandaag. De ongeveer 100.000 veganisten die ons land telt, vormen steeds meer een interessante doelgroep voor lieden die hun waren proberen te slijten. Supermarkten hebben de trend al jaren geleden opgemerkt, maar nu springen ook steeds meer kledingwinkels, en dan met name schoenenzaken, erop. Betekent dat dan dat ze opeens andere schoenen aanbieden? Nou, nee dus: in veruit de meeste gevallen wordt er gewoon een stickertje met 'veganistisch' opgeplakt.
Hoewel er voor mij niets boven een paar keurige lederen schoenen gaat, zijn er altijd al mensen geweest die liever schoeisel van synthetisch materiaal dragen. Omdat het goedkoper is, of comfortabeler, of gewoonweg mooier. Daar is niets nieuws onder de zon, maar de slimme markeeters bij die zaken weten het nu wel leuker te verkopen: die leerloze schoenen - die dat dus altijd al waren - worden nu in de markt gezet als geschikt voor veganisten. Ongetwijfeld nadat ze de prijs even een tikkeltje verhoogd hebben. Het is een beetje alsof je keramische borden opeens gaat branden als 'perfect voor op de veganistische eettafel'.
Het crue hieraan? Veganisten verloochenen bij het kopen van zulke producten vaak juíst hun principes. Dit zijn meestal ook mensen die geven om biologisch, duurzaam en dat soort holle termen. En laat schoenen van dit soort niet-dierlijk materiaal nu net veel lastiger afbreekbaar zijn. Niet bepaald een duurzame keuze, dus. Er zijn wel alternatieven die én 'veganistisch' én duurzaam zijn, maar daar hangt - verrassend - een nog hoger prijskaartje aan. Oh, the irony.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten