Arme Timmermans: Hongarije torpedeert zijn plan om ongehoorzaam Polen stemrecht te ontnemen

Geen categoriefeb 22 2018, 19:30
Hè, wat jammer nou: het snode Artikel 7-plannetje, waarmee Frans Timmermans de Polen wilde dwingen om naar hem te luisteren, gaat geen doorgang vinden. Met dank aan het dappere Hongaarse parlement.
De vice-president van de Europese Commissie, de alombekende - of misschien beter gezegd: beruchte - Frans Timmermans, is boos. Boos op Polen, omdat het het lef heeft om veranderingen door te willen voeren in eigen land. Want ja, soevereiniteit is zo 20ste eeuws, en al helemaal als het zaken betreft die Brussel niet leuk vindt.
De Poolse regering ligt al zo'n jaar overhoop met de hoge Europese heren over met name een hervorming van de rechterlijke macht. Die houden voornamelijk in dat het parlement de macht krijgt om rechters te benoemen, eigenlijk zoals ook het geval is met leden van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten, die ook eerst uitgebreid door het Congres aan de tand gevoeld worden. Ik moet bekennen: ik ben geen groot fan van deze wijziging. Wat mij betreft mag de scheiding der machten zo groot mogelijk blijven, en elke stap de andere kant op is onwenselijk.
Waar we met zijn allen echter nog veel minder op zouden moeten zitten wachten, is bemoeienis vanuit Brussel. Of ik als Nederlander het eens of oneens met de Poolse wetgevende macht ben, is eigenlijk irrelevant. Ik mag er natuurlijk net als iedereen een mening over hebben, maar uiteindelijk moet het besluit een pure Poolse aangelegenheid zijn. En dus géén Europese. Dat lijkt Timmermans echter niet te hebben gesnapt, want hij wil koste wat kost deze hervormingen tegenhouden. Daarvoor is hij bereid om het zwaarste wapen uit de kast te halen dat Europa ter beschikking staat: Artikel 7. Dat artikel - dat nog nooit is toegepast - maakt het mogelijk om een lidstaat stemrecht te ontnemen wanneer de rest van de Unie dat unaniem nodig acht. Dat is dus bedoeld in uitzonderlijke gevallen waarin een regering opeens zou besluiten om demonstranten af te schieten ofzo, en niet voor het uitvechten van politieke meningsverschillen.
Helaas voor de Polen lijken de meeste landen de échte autocraat, Frans Timmermans dus, te steunen. Nouja, iedereen? Nee: één ander dapper centraal-Europees land, Hongarije, heeft besloten om dit niet te laten gebeuren. Het parlement daar stemde met overweldigende meerderheid vóór een motie die de Hongaarse regering van Viktor Orbán oproept om niet voor zo'n toepassing van Artikel 7 te stemmen. Aangezien de motie werd ingediend door een partijgenoot van Orbán is het vrijwel zeker dat de Hongaren, die sowieso al steeds vaker lijnrecht tegenover Brussel staan, gehoor zullen geven aan de motie.
En dat gaat Timmermans niet leuk vinden. Maar dat is helemaal prima.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten