image11

Arrogante hondenvrienden pesten joggers

Geen categoriejun 19 2019, 13:30
Niets zo ergerlijk als gaan joggen en oog in oog te staan met één of andere onbekende viervoeter. Loslopende honden zijn dan ook een van de grootste ergernissen van joggers. Er zijn van die hondeneigenaars die er duidelijk plezier in scheppen om anderen te treiteren en zich daarom een pitbull aanschaffen om ermee te gaan pronken in het stadspark. Uiteraard zonder muilkorf en vaak ook zonder leiband.
Wie regelmatig gaat joggen kent ze wel. Die asociale hondenbaasjes die vinden dat honden overal vrij moeten kunnen rondlopen. Je ziet ze meestal al van ver en zijn zien jou ook. Je gaat ervan uit dat ze de hond dan wel even bij zich roepen, zoals de meeste hondeneigenaars ook doen, maar hoe dichter je nadert, hoe meer de onzekerheid toeslaat. Want deze asociale kerel maakt helemaal geen aanstalten om zijn dier vast te maken. Jij vertikt het om je lekker tempo op te geven. Terecht want jij bent hier niet in fout en voor je het weet loopt er een vreemde hond naar je toe. Even lekker spelen denkt die. Misschien kan ik er wel even tegen op springen of nog leuker, happen in die short.

Ruzies

Dergelijke taferelen vinden dagelijks plaats maar halen de krantenkoppen niet. Vaak wordt er niet eens melding gedaan bij de politie. Af en toe loopt het helemaal fout. Zo werd in de Verenigde Staten een vrouw doodgebeten door vier loslopende pitbulls. Meestal leidt het gelukkig tot niet meer dan wat over en weer gescheld waarbij de asociale hondeneigenaar erop wijst dat zijn hond anders nooit zoiets doet, zeer vriendelijk is en het wel de schuld van de jogger zal zijn. Om de gemoederen te bedaren, legt de overheid in grote parken daarom hondenlosloopweides aan.
Hoewel de jogger niet degene is die in zo’n geval asociaal gedrag vertoont, is het toch beter om even halt te houden, raadt Markus De Jong van Dierenfeitjes aan. “Wie schrik heeft, zal in paniek weglopen en beginnen roepen maar dat is het slechtste wat je kan doen. De hond zal dat beschouwen als spelen en achter je aan rennen. Merk je dat hij dreigend wordt, blijf dan stilstaan en kijk hem niet aan.”

Vechthonden

Andere types van asociale patsers zijn het uitschot dat zich alleen maar een pitbull of een stafford aanschaft om anderen mee te intimideren. Het aantal bijtincidenten liep zo hoog op dat eigenaars van vechthonden sinds vorig jaar op cursus moeten. Op de lijst van vechthonden staan 21 soorten of kruisingen van die soorten. Zeker geen slecht idee want ook in de dierenasielen konden ze er geen weg mee. De hersenmassa van dergelijke patsers is immers vrij beperkt. Ze snappen niet dat deze rassen veel aandacht en beweging nodig hebben. Ze houden op je flat in een stad is niet het beste idee. Nadat het beest de hele flat geruïneerd had, gek van zo veel stil te zitten, werd het gedumpt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten