Artsen zonder Grenzen is eindelijk een halt toegeroepen door... Libië!

Geen categorieaug 12 2017, 21:00
Het is toch te bizar voor woorden. We hebben nota bene Libië nodig om de migrantenstroom te stoppen!
[caption id="attachment_172148" align="alignnone" width="215"]Het bericht op teletekst over Artsen zonder Grenzen Bron: Twitter / @hulswood Het bericht op teletekst over Artsen zonder Grenzen Bron: Twitter / @hulswood[/caption]
Wat zullen we zeggen? Bedankt dan maar? Want hoe het ook zij in Libië, Artsen zonder Grenzen is al herhaaldelijk gevraagd te stoppen met deze grootschalige mensensmokkel naar het Europese vasteland. En ze gingen maar door. Duizenden migranten werden maandenlang verscheept naar Europa. Allemaal onder het mom van humanitaire hulp.
En opeens is daar, uit totaal onverwachte hoek, deze mensensmokkel een halt toegeroepen! Libië heeft gezegd dat Artsen zonder Grenzen moet stoppen met de mensensmokkel en het land wil geen internationale schepen meer in eigen territoriale wateren zien. De kustwacht treedt daar hard tegen op.
Of nou, helemaal onverwacht? Vorige week startte de Italiaanse justitie al een onderzoek naar Artsen zonder Grenzen in verband met het oppikken van migranten voor de Libische kust zonder dat er direct gevaar voor hun gezondheid was.
In een verklaring gaf Artsen zonder Grenzen vandaag aan de activiteiten op de Middellandse Zee op te schorten. Tegen persbureau Reuters zei Loris De Filippi, hoofd van de Italiaanse afdeling van MSF (Médecins Sans Frontières/Artzen zonder Grenzen):

"We are suspending our activities because now we feel that the threatening behaviour by the Libyan coastguard is very serious ... we cannot put our colleagues in danger,"

Misschien zouden meer landen aan de overkant van de Middellandse Zee net zo streng moeten worden als Libië. Als de NGO's geen gehoor geven aan geluiden uit Europa, dan moeten we onze hoop maar vestigen op Afrikaanse landen. Het is niet anders. Het is in elk geval mooi dat één van de veerdiensten er mee opgehouden is. Nu de rest nog.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten