Au revoir! Drie Franse jihadisten ter dood veroordeeld in Irak

Geen categoriemei 26 2019, 15:00
De rechtbank in Bagdad maakte vandaag bekend dat drie Franse IS-strijders ter dood zijn veroordeeld. Ze hebben dertig dagen om in beroep te gaan. Dat meldt NU.nl.
Frankrijk, waar ook het sentiment heerst dat Franse Syrië-gangers terug moeten worden gehaald, zal wel in diepe rouw zijn. Bagdad heeft, onder de duizenden verdachten van jihadisme, nog negen Franse IS-strijders die zullen worden berecht.
De Franse jihadisten zouden om de tuin zijn geleid door Iraakse troepen. Zo zouden ze een vrije doorgang zijn beloofd maar werden ze op een gegeven moment gewoon alsnog opgepakt.
Wat die duizenden verdachten betreft: daar zitten waarschijnlijk ook veel vrouwen en kinderen bij. Hoewel Iraakse berechting diverse Europese landen wel goed uitkomt als het om de mannelijke verdachten gaat, is het voor de vrouwen en kinderen een minder aantrekkelijke situatie.
Berechting in Irak zou in dit soort gevallen doorgaans niet langer duren dan vijftien minuten. Mannen krijgen vaak de doodstraf, vrouwen van jihadisten krijgen vaak levenslang en hun kinderen gaan mee de gevangenis in.
Het is dus goed mogelijk dat Frankrijk, en landen in een vergelijkbare situatie, blijven signaleren richting de buitenwereld dat ze graag zelf de berechting willen doen, maar achter de schermen hooguit alleen de vrouwen en kinderen proberen terug te halen. Dat brengt politiek gezien namelijk de minste risico's met zich mee. Helemaal nu Frankrijk bijvoorbeeld al in behoorlijke sociale onrust verkeert.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten