Autoriteit Financiële Markten wil zzp'ers verplichten voor pensioen te sparen

Autoriteit Financiële Markten wil zzp'ers verplichten voor pensioen te sparen

Nee, nee, nee. Laat zzp'ers nou gewoon met rust!

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is er niet over te spreken dat er hele horden zzp'ers zijn die (nog!) niet voor hun pensioen sparen. Of: in ieder geval niet op de manier waarop de toezichthouder dat graag ziet.

Daarom wil de AFM dat dit onafhankelijk gespuis (bah, wie denken ze wel dat ze zijn om op eigen houtje te opereren en nergens van afhankelijk te zijn!) voortaan gedwongen wordt om dat alsnog te doen. Het zogenaamd indrukwekkende argument dat daarbij gebruikt wordt? Het is niet eerlijk ten opzichte van andere werkenden dat zzp'ers zélf keuzes mogen maken.

Het tweede speerpunt richt zich op de zzp'ers. Nederland telt ongeveer een miljoen zelfstandigen, honderdduizenden daarvan dreigen geen pensioen op te bouwen. Deze groep zelfstandigen is in tegenstelling tot werknemers in loondienst niet verplicht aan een pensioenregeling mee te doen.

De AFM stelt daarom "een algehele verplichtstelling" voor. "Het is niet uit te leggen dat sommige werkenden nu wel verplicht voor hun pensioen sparen en anderen niet." aldus Korte.

Tip voor onze vrienden van de AFM: als het probleem is dat mensen verplicht worden om te sparen moet je die verplichting afschaffen. Het is inderdaad moeilijk uit te leggen aan gewone werknemers dat zij wel moeten sparen voor hun pensioen, maar zpp'ers niet. Daarom moeten zij, net als zzp'ers, hierin vrij worden gelaten. Mensen - zzp'ers, werkgevers, werknemers, maakt niet uit - die op de ouderwetse manier willen sparen voor hun pensioen kunnen dat doen, zij die daar geen trek ik hebben doen het op hun eigen manier.

Want ja, er zijn andere manieren om voor je pensioen te sparen. In plaats van je geld in een fonds te stoppen kun je - ik noem maar wat - je geld in ontroerend goed steken. En dan bedoel ik niet in één huis, maar in meerdere. Een betere pensioenvoorziening is bijna niet mogelijk. Sterker nog, mensen die op eigen initiatief zaken regelen - gewoon sparen, investeren, etc. - kunnen waarschijnlijk eerder met pensioen dan de officiële pensioenspaarders. Zij hoeven immers niet afhankelijk te zijn van de pensioengerechtigde leeftijd; als ze genoeg geld/investeringen hebben kunnen ze ophouden met werken.

Ik heb wel genoeg van al die mensen, politici, toezichthouders en andersoortige groeperingen die het oh zo fijn vinden om zzp'ertjes te pesten. Laat ons met rust. Als we bepaalde zaken willen regelen doen we dat; willen we dat niet, dan zijn we bereid om met de consequenties te leven, ja, ook als die negatief uitpakken. Dat is nou juist het mooie van onafhankelijkheid.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Politiek Economie zzp'ers AFM

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer