Badgast checkt Teletekst - De NOS Goed Nieuws Show

Geen categorieaug 01 2014, 10:29
Moskeeën roepen op tot tolerantie, meldt de NOS vanmorgen. Teletekst komt met een forse kop: 'Moskeeën in actie tegen Jodenhaat'. Zelf net terug in de polder, heb ik geprobeerd dit bericht als vakantievierder te lezen.
Het was vanmorgen groot nieuws voor de Bende van Marcel Gelauff: moskeebesturen beginnen een offensief tegen antisemitisme. Esther Voet, directeur van het Centrum voor Documentatie Israël, reageerde meteen enthousiast.

Prachtsignaal! Moskeeën roepen op tot meer tolerantie, bezorgd om antisemitische incidenten onder hun jongeren. Alle moskeeën doen mee

Ze vindt het een prachtsignaal, en daar heeft ze natuurlijk gelijk in. Esther Voet toonde zich echter eerder nogal naïef als het om de islam en tolerantie gaat. Ik geloof niet dat ze ooit echt teruggekomen is op de reacties op dit blog van haar. Daarnaast heb ik nog een vijftal bezwaren tegen deze NOS Goed Nieuws Show:

De Raad van Moskeeën en de Unie van Marokkaanse Moskeeën Nederland maken zich zorgen over het toenemende aantal geweldsincidenten en uitingen van haat richting joden en moslims. Daarom gaan ze in preken oproepen tot tolerantie.
"Kritiek op Israël is niet verboden, maar het mag geen vrijbrief zijn voor antisemitische of anti-islamuitingen. We moeten in dit land zuinig zijn op elkaar", zegt een woordvoerder.
De moskeeën nemen nadrukkelijk afstand van antisemitische incidenten door moslimjongeren. Bijna alle moskeeën in Nederland hebben medewerking aan het plan toegezegd, zeggen de organisaties.

In de eerste plaats weet de gemiddelde NOS-nieuwsconsument amper wat er aan de hand is. Tolerantie? Huh? Hoezo dan? Is er dan zóveel Jodenhaat onder moslims? Joh! Wie alleen via de NOS het nieuws volgt, heeft een informatieachterstand en, vooral, een gebrek aan duiding. Met een goede tijdlijn op Twitter weet je veel en veel meer.
De gretigheid waarmee de NOS dit nieuws brengt, is opvallend. Kennelijk werd er toch gesnakt naar goed nieuws. Tussen de regels door dringt het tot de badgast met af en toe wifi door dat er nogal wat slecht nieuws is geweest. Nieuws dat door de NOS zelf nauwelijks is gebracht. Dat dit slechte nieuws vooral door overige media is gebracht, is geen sterk argument. De NOS neemt in het medialandschap een unieke plaats in. Zij moet, als het ware, het nieuws brengen alsof ze zelf het enige kanaal is dat er bestaat. Gebalanceerd, zo compleet mogelijk en ongekleurd. Voorzover de NOS daarin faalt, zit ze fout. Juist omdat de NOS voor heel mensen de enige bron van nieuws is, zeker tijdens bepaalde perioden van het jaar.
Mijn derde bezwaar is -- toegegeven -- speculatief. We kunnen er de klok op gelijk zetten dat een vervolg op dit nieuws veel minder concreet zal zijn. Wat zal na vandaag het resultaat zijn? Gaat de NOS deze actie evalueren? Wie controleert wat er vandaag in de moskeeën allemaal gezegd wordt? Merk op dat dit laatste ook zou gelden voor een offensief van de Raad van Kerken. Een nadrukkelijke aanwezigheid van de pers in een eredienst komt al gauw neer op huisvredebreuk. Op zichzelf is dat terecht. Je kunt het kerkelijk leven echter niet vergelijken met het moskeeleven. Wat er in en rond de christelijke kerken gebeurt, in al z'n nuances, is veel transparanter. Dit is duiding die veel NOS-consumenten node zullen missen.
Ten vierde worden 'het toenemende aantal geweldsincidenten en uitingen van haat' tegen joden enerzijds en moslims anderzijds op één lijn gesteld. Hét nieuws dezer dagen is Jodenhaat. Ik lees nergens over aanslagen, geweld en intimidatie tegen moslims in het algemeen. Deze formulering komt op hetzelfde neer als de talloze oproepen aan 'de strijdende partijen' rond de Gazastrook om het geweld te stoppen. Of op appeasement tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nee, Hamas is begonnen Israël aan te vallen en moet daar onvoorwaardelijk mee stoppen (of compleet vernietigd worden). Nee, Nazi-Duitsland viel al zijn buurlanden binnen en moest door de Geallieerden onvoorwaardelijk op de knieën worden gedwongen.
En ten slotte is het nog maar de vraag of inderdaad alle moskeeën meedoen. Ik beweer niet dat van deze claim niets klopt; ik zeg alleen: we gaan het zien... Carel Brendel (@CarelBrendel) merkt op:

(Twee koepels van Marokkaanse moskeeën, zo te zien UMMON en RMMN).

Niemand verwacht van de NOS dat ze dit nieuws níet brengen. Maar al met al is dit een toch wat doorzichtig bericht. Ik blijf graag hopen dat nieuwsvoorziening en duiding door de NOS beter worden. Niemand verwacht van de NOS dat ze rechts zijn. Zolang ze maar niet links zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten